« Terug naar het aanbod

En toch wil ik tekenen!

Boek

Vanaf 10 jaar

Auteur: Anneke Scholtens

Uitgever: Zwijsen
ISBN nummer: 9789048739356
Aantal pagina's: 76
Jaar van uitgave: 2021
Illustrator: Saskia Halfmouw

Omschrijving

Het is het jaar 1619. Judith woont boven de weverij van haar vader. Ze is dol op de mooie afbeeldingen op de stoffen en Judith droomt ervan later patroontekenares te worden. Maar dan verkoopt haar vader de weverij en begint hij een bierbrouwerij. Judith vindt het vreselijk. Dan haalt haar vader haar ook nog van school om de boekhouding van het bedrijf te doen. Judith is wanhopig. Zal het haar ooit lukken om tekenares te worden?

Oordeel

Het is lastig je een beeld te vormen van een tijd heel lang geleden. Een goed idee van Zwijsen om met een serie boeken te komen waarmee je een duik in de geschiedenis kunt nemen. En toch wil ik tekenen van Anneke Scholtens is onderdeel van de serie Duik in de tijd van… De serie sluit aan bij de 10 tijdvakken zoals die worden aangeleerd op school. Een mooie aanvulling op de geschiedenislessen. Geen saaie feitjes, maar een fictief verhaal over een kind van je eigen leeftijd.

Aan de hand van het verhaal over Judith kom je al lezend meer te weten over tijd van regenten en vorsten. Zo komt het verleden tot leven! Een mooie aanwinst om te lezen naast de standaard informatieboeken over geschiedenis.

Ben je leerkracht? Zet dan zeker dit boek in tijdens de les. Laat kinderen zelfstandig lezen en vervolgens erover vertellen in de klas of lees elke dag de klas een stukje voor. Praat vervolgens over de droom van Judith om tekenares te worden. Wat vinden de leerlingen ervan dat ze niet kan doen wat ze graag zou willen? Maak vervolgens een brug naar het heden en laat de leerlingen delen wat zij graag zouden willen. Wat is ervoor nodig om die droom uit te laten komen? Zijn er nu ook nog steeds obstakels die ervoor kunnen zorgen dat dromen niet uit kunnen komen? Wat vinden we daarvan?

LEEFTIJDSADVIES

Lees dit boek met kinderen vanaf ca. 10 jaar. Het benodigde leesniveau is AVI M6. Daarnaast hebben kinderen van deze leeftijd jaar al enig historisch besef en kunnen ze zich goed verplaatsen in de even oude hoofdpersonen. Ze zijn ook in staat om de (af en toe moeilijke) teksten te lezen en begrijpen. 

TIP

In deze serie zijn meerdere boeken verschenen waarmee je in een andere periode kunt duiken, zoals Achter de jagers aan!Het verwoeste eilandLaat me gaan!.