« Terug naar het aanbod

Het verwoeste eiland

Boek

9 t/m 12 jaar

Auteur: Marco Kunst

Uitgever: Zwijsen
ISBN nummer: 9789048738427
Aantal pagina's: 74
Jaar van uitgave: 2020
Illustrator: Emma Ringelding

Omschrijving

Het is 1944. Al vier jaar is het oorlog in Nederland. Teun en Saar wonen met hun ouders en jongere broertjes en zusjes op het eiland Walcheren in Zeeland. Ook daar zijn de Duitse bezetters de baas. Maar het einde van de oorlog is in zicht: de bevrijders komen eraan. In Zeeland vindt de Slag om de Schelde plaats. De geallieerden moeten veel moeite doen om de Duitsers te verslaan en ook de bevolking wordt hierdoor getroffen. Als de geallieerden de dijk bombarderen om de Duitsers te dwarsbomen, komt een deel van Zeeland onder water te staan. Saar en Teun moeten vluchten, maar hun opa en oma willen blijven. Een onzekere tijd volgt…

Oordeel

Het Verwoeste Eiland is onderdeel van een serie boeken van uitgeverij Zwijsen waarmee je een duik in de geschiedenis kunt nemen. De kracht van deze serie is dat het zich toespitst op persoonlijke verhalen. Met dit boek duik je in het leven van Teun en Saar, twee kinderen die leefden in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Marco Kunst weet met hun verhaal een duidelijk beeld te schetsen van deze spannende periode uit onze geschiedenis.  Als het bombardement plaatsvindt maakt dat veel indruk en de spanning is voelbaar. 

De serie ‘Duik in de tijd van…’ waar dit verhaal onderdeel van uitmaakt, sluit aan de bij de 10 tijdvakken zoals die worden aangeleerd op school. 

Tip

Neem na het lezen van dit boek ook een kijkje op de site Zeeuwse Ankers. Je vindt hier foto’s van toen en verhalen van ooggetuigen die vertellen over hun ervaringen als kind over deze periode.  

Leeftijdsadvies

Lees dit boek met kinderen vanaf negen jaar. Het benodigde leesniveau is AVI E5. Daarnaast hebben kinderen van 9 jaar al enig historisch besef en kunnen zij zich goed verplaatsen in de even oude hoofdpersonen.  


Lees meer over dit boek (en de serie) op kinderboeken.nl