« Terug naar het aanbod

Laat me gaan!

Boek

10 t/m 12 jaar

Auteur: Ruben Prins

Uitgever: Zwijsen
ISBN nummer: 9789048738410
Aantal pagina's: 80
Jaar van uitgave: 2020
Illustrator: Juliette de Wit

Omschrijving

Het is het jaar 1900. Pier woont in een klein huisje op het platteland. Zijn zusje is doodziek, maar er is geen geld voor medicijnen. Dan geeft een onbekende man de familie geld. In ruil daarvoor zal Pier voor hem moeten werken in Den Haag. Het werken in de fabriek – 7 dagen per week – valt hem zwaar. Ook de andere kinderen om hem heen zien er bleek en moe uit. Als hij hen vraagt of ze er ooit aan hebben gedacht om te vluchten, schudden ze hun hoofd. Na een tijdje ben je zo moe van het werken dat je niet meer de moed kunt opbrengen. Bovendien is het te gevaarlijk. Baas kent bijna iedereen in de stad. Pier heeft geen keus… Om zijn familie niet in gevaar te brengen zal hij zijn lot accepteren en in de fabriek blijven werken. Maar dan gebeurt er een ongeluk.

Oordeel

Het is lastig om je een beeld te vormen van een tijd heel lang geleden. Een goed idee van Zwijsen om met een serie boeken te komen waarmee je een duik in de geschiedenis kunt nemen. 

Met het boek Laat me gaan! krijg je goed mee hoe zwaar het leven in de 19e eeuw kon zijn, óók voor kinderen. Lange dagen in de fabrieken, gebrek aan goed voedsel en medicijnen en niet de mogelijkheid om naar school te gaan. Hoe er uiteindelijk in ons land een einde kwam aan kinderarbeid lees je in dit boek. 

Tip

Meer weten over het fabrieksleven rond 1900? Kijk dan zeker één van de afleveringen van Welkom in de IJzeren Eeuw.

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen van 10-12 jaar (Avi leesniveau M6). 


Lees meer over dit boek en de serie op kinderboeken.nl