Zo verrijk je je lessen met verhalen en rijke teksten 

Het is makkelijk gezegd: verrijk je lessen met verhalen en rijke teksten. Maar het vinden van die verhalen kost enorm veel tijd. Ding ding! Geloof me: je bent op de goede plek beland. Met onze WegWijzers kun je verdieping aanbrengen in je lessen, zonder tijd kwijt te zijn aan al dat zoeken naar geschikte media.

Zo verrijk jij je lessen

De WegWijzers zijn een hulpmiddel voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten en opvoedprofessionals. We helpen je bij de keuze in mediagebruik en geven tips hoe je die teksten, filmpjes, spellen, games, liedjes enz. kan inzetten. Kort gezegd: we bieden je een schat aan verhalen om voor te lezen, kijken, luisteren, spelen én doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten.

Sluit aan bij het niveau en de ontwikkelingsleeftijd van kinderen

Bij het kiezen van de media voor de WegWijzers letten wij op het niveau van het medium en bij welke ontwikkelingsleeftijd van het kind het aansluit. Ook hebben wij uitgezocht of de media passen bij het thema én of het aansluit bij de ontwikkelingsleeftijd. De gekozen media worden in de WegWijzers gekoppeld aan activiteiten die je als professional kan uitvoeren in de klas of op de groep. Kortom, er is al flink wat voorwerk gedaan. Dat scheelt jou tijd. 

 

Balans en variatie

In de WegWijzers staan verschillende tips voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten en opvoedprofessionals die met kinderen werken. Denk aan (prenten-) boeken, filmpjes, liedjes, apps en activiteiten, die passen bij een thema. Er zijn WegWijzers voor diverse leeftijdsgroepen (peuters, kleuters, 6 – 8 en 9-12 jaar). De WegWijzers helpen bij het creëren van de nodige balans en variatie in mediagebruik. Naast media om te lezen, kijken, luisteren en spelen, bevatten de WegWijzers ook activiteiten om te dóen waar je meteen gemakkelijk mee aan de slag kan.

In de WegWijzers wordt continu gezocht naar een combinatie tussen lezen, kijken, luisteren, spelen en doen, met én zonder scherm, binnen en buiten. De WegWijzers laten zien dat je verschillende media en activiteiten met elkaar kan verbinden. Denk bij de jongste kinderen bijvoorbeeld aan geanimeerde prentenboeken of voorleesfilmpjes als aanvulling op het prentenboek dat je aan het lezen bent. De WegWijzers bevatten ook media die jij als professional goed kan gebruiken als introductie van een activiteit of juist als verwerkingsactiviteit.

Jij bepaalt de weg

Zie de WegWijzers als een routekaart. Je mag daarbij altijd van de paden afwijken! Kijk goed welke media uit de WegWijzer aansluiten bij de vragen van de kinderen op jouw groep of in de klas en bedenk welke media je kunt gebruiken om het thema te introduceren of juist kunt gebruiken om informatie te verwerken of om te differentiëren.

Wees je bewust van jouw rol als professional

Je hoeft dus zeker niet alle media uit de WegWijzers te gebruiken! Bij het selecteren van media voor de WegWijzer is gekeken of het gebruik ervan kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Maar realiseer je dat jouw rol nóg belangrijker is. Jij bepaalt zelf wat je wilt en gaat inzetten.

Bedenk bij elke medium dat je inzet wat jij kunt doen om er meer uit te halen. Bekijk, lees en speel het van tevoren zodat je weet wat je kunt verwachten, welke vragen je kunt stellen en hoe je de kinderen aan de gang laat gaan met de verhalen.

Nieuwsgierig geworden? Probeer de WegWijzers eens uit! Klik op de titels om een WegWijzer (gratis!) te downloaden en bekijk ook zeker de andere materialen.

Heb je de smaak te pakken? Meld je dan aan voor WegWijs met media

Veel succes en plezier!