Zo maak je als leerkracht een goede start na de zomervakantie

 

Ken je dat gevoel? Na een lange zomer stond je weer te springen om naar school te gaan. Lege schriften, je etui gevuld met nieuwe pennen en potloden in verschillende kleuren… Je zag je vrienden weer en alles lag nog open. Een nieuw begin van een nieuw schooljaar. 

Zo voelt het voor mij eigenlijk na elke vakantie nog steeds. Herkenbaar?
Ik – Denise – kan niet wachten om weer te beginnen en jullie van inspiratie te voorzien. Neem dus regelmatig een kijkje op onze site en ga goed van start met de onderstaande drie tips.

 

Tip 1: vraag eens wie er lid is van de bibliotheek​

 

Je zou denken dat iedereen lid is van de bibliotheek, maar dat valt dus echt tegen. Gek eigenlijk, want het lidmaatschap voor kinderen is GRATIS! We zeggen het dus nóg maar een keer. Open de poort naar nieuwe werelden en prikkel de kinderen om allemaal lid te worden van van de bibliotheek! Mooi meegenomen: boeken lenen is ook nog eens hartstikke duurzaam. 

Mag ik je meteen een heel brutale tip meegeven? Gooi vandaag nog een mail eruit naar ouders met de onderstaande tekst!

Bij de bibliotheek leen je boeken, e-books, luisterboeken, muziek, films, games en nog veel meer. Is de bibliotheek voor jullie net iets te ver? Dan kunnen jullie ook online terecht. Wist u dat jullie gratis e-boeken en luisterboeken via de online bibliotheek kunnen lenen? Maak uw kind gratis lid van de plaatselijke bibliotheek en er gaat een wereld voor jullie open.

Tip 2: boor nieuwe inspiratiebronnen aan

 

Kijken er nu alweer kinderen op tegen het houden van een spreekbeurt? Wijs ze dan op de website www.jeugdbibliotheek.nl Dit is de online bibliotheek voor de jeugd. Op dit deel van de site hebben mediacoaches informatie bij elkaar verzameld (voor verschillende leeftijden) voor spreekbeurten en werkstukken over tal van onderwerpen. Van filmpjes tot boeken en websites. Zo wordt het maken van een werkstuk of spreekbeurt een stuk makkelijker! Bekijk samen de website aan het begin van het schooljaar en laat de kinderen nadenken over een onderwerp. Zo help je ze al een stuk op weg!

Tip 3: podcasts verrijken je lessen

 

Als volwassene kunnen we zoveel tips geven aan kinderen om te lezen, maar als ze het van een ander kind horen, of een stukje van het verhaal kunnen horen, dan is dat toch anders. Maak gebruik van podcasts om de kinderen op weg te helpen bij het zoeken naar een nieuw boek om te lezen. 

Bekijk de sites of beluister een aflevering samen en vertel ze waar ze de informatie kunnen vinden als ze een nieuw boek moeten kiezen en ze geen idee hebben! Leg die tablet met koptelefoon neer op een zichtbare plek, zet deze websites vast en laat kinderen luisteren ter inspiratie!

Over de blogger

Mijn naam is Denise Bontje. Moeder van 3 jongens. Ik ben opgeleid tot taalkundige en theatermaker. Sinds een jaar of tien heb ik me gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding en kinderen.

Ik wil ouders en professionals bewust maken van het belang van mediaopvoeding en hen inspireren om vooral te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen met kinderen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Kinderen hebben daar recht op.