Praten met kinderen over social media. Zo pak je het aan!

Kinderen van nu groeien op in een wereld vol media. Hoewel online platforms als Instagram en TikTok in hun huidige vorm bedoeld zijn voor 13 plussers, zijn veel kinderen onder de 12 jaar al online actief. Het is belangrijk om hierover te praten met kinderen. Maar hoe pak je dit aan?

Hoe praat je met kinderen over hun online gedrag? Hoe kun je het ijs breken en media gebruiken om tot de kern te komen?

Wat kun je doen als ouder

Bij anderen lijkt het mediagebruik en de (media-) opvoeding misschien wel zo perfect, maar vraag jezelf gerust af: is dat wel zo?! Laat je niet gek maken en vertrouw op je eigen keuzes.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent. Verdiep je in de apps en games die je kind gebruikt, zodat je ook kunt helpen. Vraag je kind wat er online speelt en begeleid je kind door grenzen te stellen.

Toon interesse in de online wereld die je kind aan het verkennen is. Het maakt onderdeel uit van hun leven. Schep vertrouwen door erover te praten, niet door te controleren. Als je wilt dat je kind naar je toe komt als er problemen zijn is het vooral belangrijk dat je interesse en begrip toont.

 

Wat jij kunt doen als leerkracht


Ons advies: gebruik verschillende soorten media om het ijs te breken en snel tot de kern te komen. Van praten over wat je ziet of hoort, naar praten over wat je zelf doet… De verhalen (online en offline) geven je inzicht in de wereld vol media van kinderen en zijn een mooie aanleiding voor een gesprek of een activiteit.

  • Verzamel verschillende boeken die passen bij het thema en zet ze op een herkenbare plek neer. Neem HIER een kijkje in de Online Gids voor boekentips over social media en vraag ze aan bij je lokale bibliotheek.
  • Combineer bewust media met elkaar. Lees bijvoorbeeld het boek ‘Hartjes & bommen‘ voor en bekijk vervolgens samen dit fragment van SchoolTV over de invloed van sociale media op je zelfbeeld.
  • Zet op een ander moment het spel Mediajungle in of laat kinderen aan de slag gaan met het spel Interland: Koninkrijk der Vriendelijkheid.
  • Ga samen op onderzoek uit: waarom is sociale media niet altijd leuk? Heb je daar zelf ook invloed op? Welke grenzen kun je zelf stellen en zijn er gezamenlijke afspraken te maken? Kortom, combineer verschillende media met elkaar en gebruik het als opstapje voor een gesprek.

Kletskaarten: ga het gesprek aan

In  deze blogpost vind je weer een klein extraatje: kletskaarten over social media. Klik HIER om de gratis PDF te printen, uit te knippen en samen het gesprek aan te gaan. Smaakt het naar meer? Dan zijn de Mediajungle Kletskaarten ook een aanrader. Je vindt ze HIER in de webshop.

Meer inspiratie? Meld je HIER (klik!) aan voor onze nieuwsbrief.

Meer weten over Mediasmarties? Klik HIER voor ons verhaal.

Wie is blogger Manon Bontje?

Mijn naam is Manon Bontje. Moeder van twee jonge kinderen en gek op lezen. 

Ik vind het belangrijk dat we kinderen onderwijzen en leren omgaan met media. 

Sinds 2019 houd ik me daarom bezig met Mediasmarties. Graag help ik jou – thuis, op de groep en in de klas – om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren en kinderen te stimuleren verder te kijken dan hun neus lang is. Er is zoveel moois te ontdekken!