« Terug naar het aanbod

Wiplala

Film

Vanaf 8 jaar

Maker: Burny Bos

Kijkwijzer: 6

Duur: 93 minuten

Omschrijving

Wiplala is de verfilming van het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. Het gaat over een klein mannetje van 10 cm met de naam Wiplala. Johannes, een jongetje dat met zijn vader en zus in Amsterdam woont, vindt dit mannetje achter de pot met pindakaas. Wiplala kan toveren, ‘tinkelen’ noemt hij dat. Maar soms lukt het wel en soms niet. Wanneer hij dichter Arthur Hollidee ‘omtinkelt’ in een stenen beeld lukt het Wiplala niet om hem weer terug te tinkelen. Daarna tinkelt hij ook nog het hele gezin van Johannes om in mensjes net zo klein als hij. Als kleine mensjes probeert het gezin van Johannes Wiplala zover te krijgen dat hij de dichter weer ‘terugtinkelt’ in een normaal mens. Dit moet wel snel, want de gemeente wil zijn beeld vernietigen. Lukt het ze op tijd bij de dichter te zijn? En lukt het Wiplala om weer terug te tinkelen? 

Oordeel

Wiplala is een gezellige familiefilm en speelt zich af in de kerstvakantie. De film is zowel voor jonge kinderen als hun ouders vermakelijk om naar te kijken. Er gebeurt veel en het verhaal speelt zich af op veel verschillende locaties. Zo wordt Wiplala bij Johannes thuis ontdekt, worden ze in een restaurant klein getinkeld, racen ze in een speelgoedautootje door Amsterdam en vliegen ze op een duif over de stad. In deze film staat een groot probleem centraal: het lukt Wiplala niet om weer terug te tinkelen. Zo zegt hij steeds: “had ik al gezegd dat ik soms wel en soms niet kan tinkelen?” Onder tijdsdruk moeten ze ervoor zorgen dat dichter Arthur Hollidee weer tot een normaal mens wordt getinkeld. Een groot mysterie blijft wat dat tinkelen precies is en hoe het Wiplala uiteindelijk toch lukt terug te tinkelen.

Op de achtergrond spelen familierelaties een rol. De moeder van Johannes leeft namelijk niet meer en zijn vader heeft weinig aandacht voor hem en zijn zus Nella Della. Dit verandert gedurende het verhaal. Het taalgebruik is niet moeilijk, maar er wordt niet altijd even duidelijk gesproken. Veel herhaling van zinnen is er niet, behalve wanneer Wiplala steeds zegt dat hij soms wel en soms niet kan tinkelen en dat hij vaak roept: “Ik ben geen kabouter!” De beelden zijn erg realistisch. Wiplala is gespeeld door een acteur, maar in de montage zo gemaakt dat hij een mannetje van 10 cm lijkt. Hetzelfde geldt wanneer het gezin ook zo klein is getinkeld. Samen met het felle kleurgebruik in kleding en decor en de achtergrondmuziek is het kijken naar deze film een groot avontuur.

Leeftijdsadvies

Deze film is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Vanaf deze leeftijd kunnen kinderen het vlotte taalgebruik goed volgen. Ook snappen zij de diepere familierelaties tussen Johannes, zijn zus Nella Della en hun vader en snappen zij het gemis van hun moeder. Jongere kinderen kunnen zich ook goed vermaken met de vrolijke en soms humoristische beelden, zoals wanneer Wiplala baadt in een pot pindakaas. Hiervoor hoeven de diepere relaties niet begrepen te worden.

De film is o.a. te zien op Netflix.

Tip

Lees voor of na het bekijken van de film ook eens de verhalenbundel Wiplala en Wiplala weer van Annie M.G. Schmidt  en/of ga eens samen naar het Kinderboekenmuseum in Den Haag waar je even de wereld van Annie in kan duiken. 


Thema’s