« Terug naar het aanbod

Pluk van de Petteflet

Film

6 t/m 10 jaar

Maker: Ben Sombogaart en Pieter van Rijn

Kijkwijzer: AL

Duur: 91 minuten

Omschrijving

Pluk is een aardig jongetje die iedereen graag helpt. Hij is op zoek naar een huisje, maar wordt overal weggestuurd tot hij de duif Dollie tegen het lijf loopt. Dollie laat hem het torenkamertje bovenaan de Petteflet laat zien. Daar besluit hij te gaan wonen. Al gauw raakt hij bevriend met bijna iedereen in de Petteflet en komt hij veel in het park vlakbij. Alleen mevrouw Helderder vindt hem maar een vies jongetje, wat erg vervelend is, omdat Pluk langzaam verliefd wordt op haar dochter, Aagje. Pluk is erg slim en weet voor elk probleem een oplossing te verzinnen. Wanneer het park gesloopt dreigt te worden zet hij dan ook alle zeilen bij om dit tegen te gaan en zijn vriendjes in het park te redden.

Oordeel

Pluk van de Petteflet is een rustige film uit 2004 met vrolijke kleuren. Elk personage is makkelijk te herkennen aan simpele karaktertrekken en duidelijke kleren. Alle dieren in de film zijn poppen. Ondanks de bijrollen blijft het overzicht hierdoor bewaard. Hoewel het begin van de film een aantal los samenhangende momenten bevat, is het verhaal makkelijk te volgen wanneer Pluk in het torenkamertje komt te wonen. Ook zijn er liedjes die het verhaal toegankelijk maken. Er zijn een paar momenten die voor de allerkleinste kijkers een beetje spannend kunnen zijn, maar die zijn van korte duur en worden snel ontkracht doordat ze worden opgevolgd door een vrolijk moment.

Leeftijdsadvies

Pluk van de Petteflet is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, dankzij de makkelijk te begrijpen situaties en personages. Er zitten ook leerzame momenten in, omdat er nadruk wordt gelegd op de waarde van de natuur en bedreigde diersoorten.

De film is te zien op YouTube en Netflix.

Tip 

Ga beslist eens naar Den Haag om de tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie te beleven en zelf even in het rode kraanwagentje van Pluk te stappen! Is Den Haag te ver weg? Pak het boek er dan nog eens bij en verdwaal samen in het prachtige verhaal!


Bekijk de trailer hier

Thema’s