« Terug naar het aanbod

Oorlogsgeheimen

Film

Vanaf 10 jaar

Producent: Bijker TV

Kijkwijzer: 6

Duur: 93 minuten

Omschrijving

Oorlogsgeheimen speelt zich af in het jaar 1943 in Zuid Limburg. De jongens Tuur en Lambert zijn 12 jaar oud en van jongs af aan beste vrienden. De oorlog gaat ook hun dorp niet voorbij. De ouders van Tuur gaan in het verzet en zetten zich af tegen de Duitse bezetters. De ouders van Lambert sluiten zich aan bij de NSB en staan daarmee juist aan de Duitse kant. Drijven de verschillen tussen de families de vrienden Tuur en Lambert uit elkaar? Dan komt het meisje Maartje in het dorpje wonen. De jongens vinden haar allebei wel leuk. Maartje draagt een groot geheim met zich mee en besluit dit aan Tuur te vertellen. Ook dit drijft Tuur en Lambert steeds verder uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. De geheimen uit de ‘Rot oorlog’, zoals Tuur deze noemt, stelt hun jarenlange vriendschap wel erg op de proef. 

Oordeel

Oorlogsgeheimen  (2014) is een dramafilm geregisseerd door regisseur Dennis Bots. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens. Het vertelt een verhaal over vriendschap, angst, liefde, familie en geheimen. Oorlogsgeheimen bestaat uit realistische beelden en verwijst naar gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De Tweede Wereldoorlog wordt in kaart gebracht en er worden termen gebruikt als de Moffen, werkkamp en Joden. 

Oorlogsgeheimen bevat donkere beelden en spannende momenten. Een voorbeeld hiervan is wanneer de Duitsers het Limburgse dorpje binnenvallen en de burgers meenemen. Tuur en zijn familie slaan op de vlucht. De beelden, samen met muziek en het geluid van regen en onweer, maken deze momenten extra aangrijpend. De film heeft ook emotionele momenten, bijvoorbeeld wanneer Maartje in groot gevaar wordt gebracht. De dappere Tuur gaat in de film op onderzoek uit. Hij wil weten wat er aan de hand is en wat er allemaal gebeurt in de oorlog waar hij midden in zit.

Bij de film is voor de bovenbouw van het basisonderwijs is nog een digitale les beschikbaar. 

Leeftijdsadvies

De film Oorlogsgeheimen is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen van 10 kijken graag naar films met een hoge realiteitswaarde. De film verwijst naar de Tweede Wereldoorlog en leert kinderen hier veel over. Wel is enige achtergrond kennis van de oorlog een vereiste (tip: het boek Toen het oorlog was is voor deze leeftijd zeer geschikt). De diepere karakters en het meedragen van geheimen zullen tienjarigen begrijpen. Tienjarigen kijken graag naar hoofdrolspelers die even oud of ouder zijn. Ook gevoelens als verliefdheid en angst en nadenken over de oorlog spreekt hen aan. Oorlogsgeheimen zet een realistisch beeld neer en dit kan voor kinderen onder de tien jaar moeite kosten om los te zien van hun eigen wereld. Belangrijk is dan ook dat er samen met een ouder, leerkracht of de klas over de gebeurtenissen gesproken wordt. 


Bekijk de trailer