« Terug naar het aanbod

Toen het oorlog was

Boek

Vanaf 10 jaar

Auteur: nnemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld, Liesbeth Rosendaal

Uitgever: Gottmer Uitgevers Groep
ISBN nummer: 9789025771447
Aantal pagina's: 179
Jaar van uitgave: 2019
Illustrator: Irene de Goede

Omschrijving 

Toen het oorlog was is een informatief boek voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs die meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog, met speciale aandacht voor Nederland. Het boek telt bijna 180 bladzijdes, staat voor met foto’s en illustraties en bespreekt gebeurtenissen in Nederland en daarbuiten. De tijdlijn geeft een duidelijk overzicht van het verloop van de oorlog. 

Het naslagwerk begint met antwoorden op vragen die veel kinderen zullen stellen over de Tweede Wereldoorlog: Wanneer begon de oorlog? Waarom wilde Hitler zoveel landen veroveren? Waarom was Hitler populair? Enzovoort. Na dit inleidende hoofdstuk kunnen kinderen zelf kiezen waar ze beginnen en op zoek gaan naar verdieping bij de gebeurtenissen op de tijdlijn. 

Oordeel

Het maken van een boek over de Tweede Wereldoorlog voor kinderen is een flinke uitdaging. Er is zoveel om over te schrijven! De makers van Toen het oorlog was zijn erin geslaagd om een helder verhaal te vertellen. Ook zware onderwerpen komen aan bod – massavernietigingswapens, de Holocaust en de kampen in Nederlands-Indië – maar heftige details worden weggelaten waardoor het boek heel erg geschikt is voor kinderen van 10 tot 13 jaar.

Toen het oorlog was is een boek om heel vaak uit de kast te pakken. De teksten zijn kort en thematisch en het boek kan in delen gelezen worden. Het leent zich uitstekend om zelfstandig te lezen en er daarna samen over te praten. 

Leeftijdsadvies

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf circa 10 jaar om zelfstandig te lezen of door te bladeren. 

Tip

De nieuwsgierigheid bij kinderen zal door het lezen van dit boek alleen nog maar meer zijn aangewakkerd. Een mooie aanvulling zijn de persoonlijke verhalen (gebaseerd op dagboekfragmenten van kinderen en jongeren uit de oorlogsjaren) uit de oorlog in de verhalenbundel Oorlog in inkt