« Terug naar het aanbod

Mijn bijzonder rare week met Tess (Film)

Film

8 t/m 12 jaar

Maker: Steven Wouterlood

Kijkwijzer: AL

Duur: 82 minuten

Omschrijving

Heb je ooit van een alleenheidstraining gehoord? Sam, de hoofdpersoon van de Nederlandse familiefilm Mijn bijzonder rare week met Tess, heeft er een bedacht. Sam is tien jaar en de jongste van zijn gezin en gaat er vanuit dat hij daarom als laatste zal overblijven. Hij kan dus beter maar meteen maar gaan oefenen.

Als hij met zijn familie op vakantie is op Terschelling zondert hij zich af, steeds langer en vaker. Maar dan komt hij Tess tegen, die op het eiland woont met haar moeder. En die Tess, dat is een rare. Ze zegt nooit sorry en nodigt zonder haar moeder het te vertellen toeristen uit om in hun vakantiehuisje te verblijven. En Sam moet mee om die toeristen te vermaken. Sam en Tess maken veel avonturen mee samen. Tess duikt overal op en blijkt een groot geheim te hebben. Sam staat voor een dilemma: zal hij de vriendschap met Tess op het spel  zetten en haar leven misschien voor altijd veranderen?

Door de hulp van een oude strandjutter leert Sam een belangrijke levensles: familie moet je koesteren in plaats van ontvluchten. Ondanks deze diepere laag is de film verpakt in een luchtig en vrolijk verhaal, met de sfeer van een zomervakantie waarin je de tijd verliest, als gezin samen bent en herinneringen maakt die je nooit zult vergeten.

Oordeel 

Regisseur Steven Wouterlood maakt eerder onder andere de korte films Alles Mag en Koningsdag en de televisieserie Alleen op de Wereld. Mijn bijzonder rare week met Tess is zijn eerste speelfilm. Voor al zijn films heeft Steven Wouterlood prijzen gekregen en hij wordt gezien als een groot talent. In veel van zijn films spelen familierelaties een belangrijke rol. Zijn films hebben vele lagen, het lukt hem om moeilijke onderwerpen op een luchtige manier te behandelen die aansluit bij belevingswereld van kinderen en die tegelijkertijd ook voor ouders waardevol zijn.

Mijn bijzonder rare week met Tess is een fijne zomerfilm naar het gelijknamige boek van Anna Woltz. Zij schreef veel prachtige kinderboeken, waarvan er meerdere inmiddels zijn verfilmd, zoals ook Gips, het boek waarvoor Anna een Gouden Griffel kreeg. Voor het boek Mijn bijzonder rare week met Tess kreeg Anna o.a. de Thea Beckmanprijs.

De film is een echte familiefilm en geschikt voor zowel jongens als meiden. Als je het boek ook hebt gelezen is het interessant om samen met je kinderen te bespreken wat de verschillen zijn tussen het boek en de film en waarom ze denken dat die verschillen er zijn. Filmmakers kiezen vaak hun eigen invulling van een verhaal, omdat ze dan hun eigen creatieve ideeën in een film kwijt kunnen, maar ook vanwege praktische redenen. Zo speelt het boek op Texel en de film op Terschelling. 

Leeftijdsadvies

De film heeft de kijkwijzer Alle Leeftijden (AL). De film is vooral leuk voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, omdat zij de leeftijd hebben van de hoofdpersonen en in dezelfde ontwikkelfase zitten. Ook kunnen zij het boek lezen, dat voor 9+ wordt aangeraden.

* Deze recensie is geschreven door Merel Gilsing van Studio Zorro *

O.a. te zien via Pathé thuis en Netflix.

Goed om te weten

Je kunt Mijn bijzonder rare week met Tess ook bekijken met audiodescriptie via de app Earcatch. Lees hier hoe het werkt.


Bekijk de trailer

Thema’s