« Terug naar het aanbod

Mees Kees op de planken

Film

Vanaf 7 jaar

Maker: Barbara Bredero

Kijkwijzer: AL

Duur: 80 minuten

Omschrijving

In Mees Kees op de Planken geeft meester Kees nog steeds les en zitten de leerlingen in groep 8. Hij vervangt de juf die met zwangerschapsverlof is. De CITO-toets komt eraan en de klas mag een toneelstuk opvoeren. Directrice Dreus wil graag dat ze het door haar geschreven stuk opvoeren, net als ieder jaar. Maar dat vinden alle leerlingen maar een saai en moeilijk stuk. Meester Kees geeft er samen met de klas een andere draai aan. Tobias beseft ondertussen dat ze volgend jaar van school zijn en nooit meer les zullen hebben van Mees Kees. Met opzet besluit hij de CITO-toets niet goed te maken, in de hoop te blijven zitten en nog een jaar bij Mees Kees te blijven. Maar dan komt de juf terug van haar verlof en komt Dreus erachter dat ze het toneelstuk hebben veranderd in een stuk met de gekste kostuums. Meester Kees moet nu lesgeven bij de kleuters en de klas repeteert voor het ‘saaie’ stuk. Hoe zal de opvoering van het toneelstuk verlopen? En komt Mees Kees ooit nog weer terug?

Oordeel

Mees Kees op de Planken is de derde Mees Kees-film en volgt Mees Kees en Mees Kees op Kamp op. Deze films zijn allemaal boekverfilmingen van de Mees Kees-serie van Mirjam Oldenhave. Mees Kees op de Planken is, net als de vorige twee films, een erg vrolijke familiefilm. Dit komt vooral door de humor en vrolijke kleuren. Humor zit vooral in het karakter Dreus, die ietwat overdreven is geacteerd, en bepaalde situaties. Zo is het erg lachwekkend wanneer je als kijker de ouderen van het gasthuis (waar het toneelstuk wordt opgevoerd) voor het eerst ziet: het zijn oudere versies van de kinderen van de klas. Net zo’n lachwekkend beeld is aanwezig wanneer de kleuters van de kleuterklas jongere versies van de leerlingen van groep 8 zijn. Ook de effectgeluiden als het krabben op het hoofd door Dreus is komisch.

Het verhaal draait vooral om het ‘drama’ dat Mees Kees niet meer les kan geven aan groep 8. Daarnaast spelen een liefdesverhaal (tussen Mees Kees en Marie-Louise) en een hechte vriendschap (tussen Tobias en Sep) op de achtergrond een rol. Het taalgebruik is afwisselend vlot en rustig. Soms worden door Dreus moeilijke woorden gebruikt als ’emotioneel’ en ‘fysiek’ en het Oud-Nederlands van het toneelstuk.

Leeftijdsadvies

De film Mees Kees op de Planken is het meest geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Kinderen van deze leeftijd kunnen zich het beste inleven in het verhaal omdat deze aansluit bij hun belevingswereld. Kinderen die zelf in groep 8 zitten zullen deze film het leukst vinden en het beste kunnen begrijpen. Gebeurtenissen als het toneelstuk ter aflsuiting van de basisschool en de CITO-toets, zijn dingen die zij ook meemaken. Ze zullen zichzelf herkennen in de leerlingen uit de film. Jongere kinderen zullen sommige moeilijke woorden, de humor en gebeurtenissen als de CITO-toets nog niet begrijpen. Dat wil niet zeggen dat het voor jongere kinderen niet geschikt is. Ook kinderen van 7 tot 10 jaar zullen zich prima kunnen vermaken met de komische beelden, geluiden en vrolijke beelden.


Bekijk de trailer

Thema’s