« Terug naar het aanbod

Mees Kees op kamp

Film

Vanaf 7 jaar

Maker: Barbara Bredero

Kijkwijzer: AL

Duur: 81 minuten

Omschrijving

Eindelijk is het zover. De klas van Mees Kees, met daarin onder anderen Tobias en Sep gaat op schoolkamp. Onder leiding van de strenge mevrouw Dreus moet er een pittig tijdschema worden afgewerkt. Want: “Een tijdschema is de basis van een geslaagde werkweek” aldus Dreus. Volgens haar moet het dan ook een léérzame week worden, waarin planning en veiligheid voorop staan. Maar dan gaat ze door haar rug en komt de verantwoordelijkheid bij Mees Kees terecht. Vol goede moed gaat hij aan de slag, maar dan gaat er van alles mis en begint hij aan zichzelf te twijfelen. Is hij wel een goede leraar?

Oordeel

Mees Kees op Kamp is een film die gebaseerd is op de gelijknamige boekenserie van Mirjam van Oldenhave. Het scenario werd geschreven door Tijs van Marle. De personages hebben allemaal hun eigen kenmerken, gevoelens en problemen. Zo plast Sep nog in bed en is de vader van Tobias overleden. Mees Kees (gespeeld door Willem Voogd) is erg verlegen en begint steeds meer aan zichzelf te twijfelen. Deze gevoelens zijn voor veel kinderen herkenbaar. De klas is erg hecht, waardoor de vriendschap tussen de leerlingen goed naar voren komt. Ook komt er humor in voor. Zo heeft Mees Kees een Spiderman pyjama en wordt de tent waarin de klas moet slapen op de kop opgezet. Hierdoor zit de ingang op de grond en moeten de kinderen kruipen om in de tent te komen. Mees Kees is niet de meest verantwoordelijke leraar en zijn acties zijn dan ook niet altijd even veilig voor de kinderen. Met hulp van de klas weet hij alles toch in goede banen te leiden. De ‘werkweek’ wordt één groot avontuur vol vriendschap en plezier.

Leeftijdsadvies

Mees Kees op Kamp is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Op deze leeftijd begrijpen zij de emoties en vriendschappen die in de film voorkomen. Zo zijn de vaders van Tobias en Kees overleden en is een aantal personages verliefd. Ook begrijpen zevenjarigen de humor die voorkomt. De film gaat op een gegeven moment dieper in op het overlijden van de vader van Tobias. Zijn moeder gaat nooit naar het graf, wat Tobias erg jammer vindt. Mees Kees en Tobias gaan daarom samen. Dit gedeelte snappen kinderen vanaf 8 jaar beter, omdat zij meer diepte zien in de karakters en diepere gevoelens beter begrijpen. De emotionele stukken worden afgewisseld met vrolijke stukken, waardoor de film niet zwaar wordt.

Bekijk de film o.a. op Pathé thuis.


Bekijk de trailer

Thema’s

Algemene trefwoorden