« Terug naar het aanbod

Geheim op zee

Boek

9 t/m 12 jaar

Auteur: Henk Hardeman

Uitgever: Zwijsen
ISBN nummer: 9789048739363
Aantal pagina's: 76
Jaar van uitgave: 2021
Illustrator: Mariëlla van der Beek

Omschrijving

Het is 1595. Weesjongen Zeger mag mee op de eerste Nederlandse zeereis naar Oost-Indië. Stiekem gaat zijn tweelingzusje Maartje ook mee aan boord. Vanaf het begin houdt één van de matrozen Zeger scherp in de gaten. Al snel komt Zeger erachter dat deze zeebonk geen goede bedoelingen heeft. Kan dit voorkomen en zijn zusje redden?

Oordeel

De tijd van grote ontdekkingsreizen ligt al ver achter ons. Het is lastig je een beeld te vormen van een tijd waarin je als jong kind al mocht (moest) werken op een schip. In Geheim op zee neemt Henk Hardeman je mee naar 1595. Het boek is onderdeel van de serie Duik in de tijd van… en vormt een mooie aanvulling op de geschiedenislessen. De serie sluit aan bij de 10 tijdvakken zoals die worden aangeleerd op school.

Aan de hand van het verhaal over Zeger en zijn zusje Maartje kom je al lezend meer te weten over de tijd van ontdekkers en hervormers. Geen saaie feitjes, maar een fictief verhaal over een kind van je eigen leeftijd. Zo komt het verleden tot leven! Een mooie aanwinst om te lezen naast de standaard informatieboeken over geschiedenis.

LEEFTIJDSADVIES

Lees dit boek met kinderen vanaf ca. 9 jaar. Het benodigde leesniveau is AVI E5. Daarnaast hebben kinderen van deze leeftijd jaar al enig historisch besef en kunnen ze zich goed verplaatsen in de even oude hoofdpersoon. Ze zijn ook in staat om de (af en toe moeilijke) teksten te lezen en begrijpen. 

TIP

In deze serie zijn meerdere boeken verschenen waarmee je in een andere periode kunt duiken, zoals Achter de jagers aan!Het verwoeste eilandLaat me gaan! en En toch wil ik tekenen!.


Klik hier voor een leesfragment