« Terug naar het aanbod

De GVR (Film)

Film

Vanaf 7 jaar

Let op: Engelstalig

Kijkwijzer: 6

Duur: Ca. 117 minuten

Omschrijving

Sofie woont in een weeshuis en lijdt aan slapeloosheid. Op een nacht kijkt ze uit het raam en ziet ze een enorm gedaante verschijnen; een reus! De reus pakt haar en neemt haar mee naar reuzenland, ergens ver weg in de bergen. Daar leert ze de reus kennen, die een beetje raar praat, maar heel vriendelijk is. Helaas zijn er ook kwaadaardige reuzen die graag mensenkinderen eten. Samen met de Grote Vriendelijke Reus gaat Sofie de strijd aan tegen deze reuzen.

Oordeel

De GVR is een verfilming van het gelijknamige boek van Roald Dahl. Het is een sprookjesachtige film en niet alleen leuk voor kinderen. De hoogstaande animatietechnieken en de haarscherpe beelden maken de film, die geregisseerd is door Steven Spielberg, alleen al fijn om naar te kijken. Daarnaast is het verhaal erg leuk, zoals de vele verhalen van Roald Dahl, en niet te ingewikkeld. Het idyllische karakter van de film komt mede door het beroep dat de Grote Vriendelijke Reus uitvoert. Hij is een dromenvanger en verspreidt ’s nachts fijne, grappige en rare dromen over de slapende mensen. Humor zit vooral in de taal die de Grote Vriendelijke Reus spreekt. Hij is nooit naar school geweest en vindt het moeilijk alle woorden juist te zeggen. Ook enkelvoud en meervoud haalt hij nog eens door elkaar. Leuk weetje: 30 jaar geleden kwam al een tekenfilm uit van De GVR. Dit is de eerste speelfilm.

Bekijk de film (o.a.) op Netflix.

Leeftijdsadvies

De GVR is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Vanaf deze leeftijd kunnen ze fantasie van echt onderscheiden en zullen ze snappen dat de gebeurtenissen van de GVR niet echt zijn. Maar ze geloven het wel zodanig dat ze zich helemaal in het verhaal kunnen verliezen. Ook snappen ze de woordfouten van de GVR en de humor daarvan. Het leuke aan de spraak van de GVR is dat je hem toch altijd begrijpt. Vooral kinderen die het boek nog niet hebben gelezen zullen blij verrast zijn door de gebeurtenissen in de film. De kinderen die het boek wel hebben gelezen zullen alles net wat beter snappen.


Bekijk de trailer van de film

Thema’s