« Terug naar het aanbod

Blauw brengt ongeluk

Boek

9 t/m 12 jaar

Auteur: Angelique van Dam

Uitgever: Leopold
ISBN nummer: 9789025884949
Aantal pagina's: 137
Jaar van uitgave: 2023
Illustrator: Kees de Boer

Omschrijving

Bij Elif thuis is er weinig geld. Dat vertelt ze aan niemand. Op school vertellen de andere kinderen over hun vakantie: over pretparken, zwembaden en vliegreizen. Elif is thuisgebleven. Maar fantasie is gratis. Met haar ogen dicht op de fiets is het net alsof ze in een achtbaan zit. Dan geeft Coco een groot feest en de hele klas is uitgenodigd, ook Elif. Maar hoe kan ze naar dat feest zonder cadeautje? En… wat betekent die blauwe envelop?

 
Oordeel

Schrijfster Angelique van Dam ken je misschien Het geheim van de wifi. Ze schrijft toegankelijke verhalen over actuele onderwerpen die (kunnen) spelen in het leven van kinderen. In Blauw brengt ongeluk gaat het over het opgroeien in armoede in Nederland. Een verhaal dat is gebaseerd op eigen ervaringen. Het is een uitdaging om zo’n beladen onderwerp in een verhaal voor kinderen te gieten. Het thema zal kinderen op het eerste gezicht misschien niet aanspreken. Het verhaal is echter zo toegankelijk opgebouwd dat je met de hoofdpersoon Elif (de ik-figuur) mee gaat leven en zo ontdekt hoe armoede het leven van kinderen op zijn kop zet. Het verhaal van Angelique laat echter ook zien hoe belangrijk vriendschap is en dat armoede verschrikkelijk is, maar dat je je er niet voor moet schamen. Het is niet jouw schuld.

Ben je werkzaam in het onderwijs? Gebruik het verhaal dan zeker om het onderwerp armoede aan bod te laten komen. Praat over en naar aanleiding van het verhaal én gebruik het als start voor een gezamenlijk opdracht om (kleine) oplossingen te bedenken. Armoede is niet op te lossen, maar alle beetjes helpen.

 

Leeftijdsadvies

Voor kinderen vanaf circa 9 á 10 jaar. Dat heeft vooral te maken met het taalniveau en het thema.


Kijk voor een leesfragment op kinderboeken.nl

Thema’s