« Terug naar het aanbod

Abeltje

Film

Vanaf 9 jaar

Let op: Engelstalig

Producent: BosBros

Kijkwijzer: 6

Duur: 110 minuten

Omschrijving

Omdat Abeltjes moeder hulp nodig heeft op haar werk en Abeltje zelf alleen maar in de problemen komt op school, haalt ze hem van school af en zorgt ze ervoor dat hij een baantje krijgt als liftboy in een warenhuis. Daar vertelt een mysterieuze man hem dat hij niet op het groene knopje van de lift mag drukken. Natuurlijk doet hij dat wel en de lift schiet door het dak van het warenhuis heen, met Abeltje en drie andere personages: ex-vriendinnetje Laura, meneer Jozias Tump en mevrouw Klaterhoen. Door op een paar andere knopjes te drukken belanden ze in Amerika, waar Abeltje wordt aangezien voor de verloren zoon van een rijke familie. Abeltje is vastbesloten om de jongen terug te brengen naar zijn familie. 

Oordeel

Het verhaal van de film is niet gelijk aan het verhaal in het boek. De film gaat in een rap tempo door het verhaal heen, met snelle, flitsende beelden en veel details om in één keer op te nemen. Hierdoor is de film soms lastig om te volgen. Ook praten een aantal personages in andere talen (Engels en Spaans) en die zijn alleen te begrijpen wanneer de kijker de ondertiteling kan volgen. De tweede helft van de film wordt wat heftiger, wanneer de lift in een fictief Colombiaans dorp landt. Er heerst op dat moment een revolutie waar veel geschoten en gedronken wordt. Kogels vliegen soms om de oren, maar gelukkig wordt er nooit iemand geraakt.

Leeftijdsadvies

De film Abeltje is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. In de film wordt niet alleen Nederlands gesproken, maar ook Spaans of Engels. Op de momenten dat er een andere taal wordt gesproken is er Nederlandse ondertiteling. Kinderen vanaf 9 jaar zijn technisch voldoende ontwikkeld om de ondertiteling goed te kunnen lezen. Door de snelle actie en het rappe monteerwerk is de film goed te volgen voor kinderen vanaf 9 jaar.

De film is te zien op Youtube en Netflix.

Tip

Lees samen ook eens het boek en vergelijk de film en het boek met elkaar.  


Thema’s