Waar praten jullie over tijdens het eten?

Samen kletsen tijdens het eten kan een fijne manier zijn om weer even tot elkaar te komen na een lange werk- en schooldag. Maar we kunnen ons voorstellen dat het niet altijd makkelijk is om verder te komen dan een standaard ‘was het leuk op school?’ Hieronder een paar suggesties om het gesprek op gang te brengen.

Tip 1: maak er een spelletje van

Wil je niet elke keer dezelfde ‘hoe was het op school? vraag stellen, dan is het spel ‘twee waarheden, één leugen’ een leuke manier om elkaars dag te bespreken. Bedenk drie dingen die je hebt meegemaakt of gedaan vandaag: twee daarvan kloppen en één ding is verzonnen. Vertel en raad om de beurten hoe jullie dag was. Kunnen jullie raden wat er wel klopt en wat niet?

Tip 2: moedig je kind eerst aan

Vaak beginnen kinderen niet uit zichzelf een gesprek. Grote kans dat je als antwoord op de vraag ‘hoe was je dag?’ een antwoord krijgt in de trant van ‘dat weet ik niet meer.’ Geef je kind een klein zetje en laat zien dat je luistert door een zin als ‘ik vond het leuk toen je gisteravond vertelde over…’ of ‘nou ben ik toch wel benieuwd wat je hiervan vindt!’

Tip 3: maak een kletspot met vragen

Elke dag praten over school kan ook saai worden dus pak het eens anders aan. Schrijf de vetgedrukte vragen op een briefje, doe ze in een pot en haal er om de beurt een papiertje uit. 

Vragen die je kunt stellen:

‘Stel, we hebben een ja-dag. Wat zou jij dan willen doen? 

Het is fijn om een kijkje te krijgen in de wereld van je kind. Wat is hun grootste wens? Tip: kijk samen ook eens de film Yes day op Netflix!

Stel, je bent een dier voor een dag. Welk dier zou je willen zijn en waarom?

Een niet-serieuze vraag, maar wel één waardoor je je kind wat meer leert kennen en een gesprek kunt beginnen over een onderwerp wat hen aanspreekt.

Stel, je bent een superheld met superkrachten. Wat voor superkracht zou je dan willen hebben en waarom?

Een luchtige vraag stellen laat je kind fantaseren. Wat gaat er in hun hoofd om? Leuk om samen te bedenken wat jullie wensen zijn.

Kun je wat vertellen over iets grappigs dat je hebt meegemaakt toen je jonger was?

Het is leuk om ervaringen te delen en te lachen om die ‘weet je nog?’ momenten.

Ben je geïnspireerd? We hopen van wel. Jullie kunnen vast nog wel meer vragen bedenken. Het is niet altijd makkelijk om het gesprek op gang te brengen, maar met deze tips ben je hopelijk al aardig op weg!

Over de blogger
 

Mijn naam is Manon Bontje. Moeder van twee jonge kinderen en gek op lezen. 

Ik vind het belangrijk dat we kinderen onderwijzen en leren omgaan met media. 

Sinds 2019 houd ik me daarom bezig met Mediasmarties. Graag help ik jou – thuis, op de groep en in de klas – om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren en kinderen te stimuleren verder te kijken dan hun neus lang is. Er is zoveel moois te ontdekken!