Tijd voor… de voorjaarsschoonmaak!

Poetsen en boenen niet per se nodig… 😉

De lente is begonnen en de zon begint zich zowaar te laten zien! Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar dan begint het wel te kriebelen. Tijd voor een voorjaarschoonmaak! Gooi ramen en deuren open en aan de slag.

En dan bedoel ik niet (alleen) met schoonmaken van je huis, maar vooral ook de media die je in het najaar en de winter hebt verzameld voor jou en je kind. Boeken, tijdschriften, games, apps… Hier is de afgelopen maanden weer flink wat verzameld en het zal bij jullie niet anders zijn, toch? Door alle keuze is de kans groot dat je kind door de bomen het bos ook niet meer ziet.

Kijk dus eens goed naar de apps op je tablet of telefoon. Wat past nog bij het voorjaar en de leeftijd van je kind(-eren)? Wat was leuk in de winter, maar nu iets minder? Gooi ze (eventueel tijdelijk) van je tablet of telefoon af.

Waarom een voorjaarsschoonmaak?

Simpel: het is fijn voor kinderen om een keuze te hebben, maar de keuze moet ook niet te groot zijn. Daarbij is de kans groot dat je kind de app  al zo vaak heeft gespeeld of bekeken dat het niet nieuw meer is. Weg met het oude dus en op zoek naar nieuw materiaal.

Hetzelfde geldt voor boekjes en tijdschriften. Herhaling is goed (zeker weten), maar zet vooral boekjes neer die passen bij de seizoenen die eraankomen (lente en zomer) en kijk ook wat je kind inmiddels aan kan. Hoe ouder je kind is, hoe uitdagender een verhaal mag zijn.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? 

Kijk dan zeker even in onze Online Gids of vraag je bibliotheek om tips om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Bibliotheken zoals Eindhoven, Rotterdam, Theek5, Rozet en Facet (en anderen) delen met liefde onze Mediatips voor thuis met je. Vraag ernaar bij je bibliotheek!

PS

Neem – nu je toch bezig bent – neem ook even de afspraken over media onder de loep. Past het nog bij jou, je partner, jullie kind(-eren) en je gezin?

 
Over de blogger
 

Mijn naam is Denise Bontje. Moeder van 3 jongens. Ik ben opgeleid tot taalkundige en theatermaker. Sinds een jaar of tien heb ik me gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding en kinderen.

Ik wil ouders en professionals bewust maken van het belang van mediaopvoeding en hen inspireren om vooral te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen met kinderen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Kinderen hebben daar recht op.