Moet ik mijn kind verbieden om filmpjes te kijken?

 

Er is geen vast recept voor mediaopvoeding. Ieder gezin is anders en jij bepaalt hoe je wilt dat je peuter of kleuter met media omgaat. Het gaat dus om keuzes maken waar jij achter staat. 

Realiseer je dat je keuzes gevolgen hebben

 

  • Scherm je je kind volledig af van media? 

Dan komt je kind dus niet in aanraking met schermen (veilig), maar leert je kind ook niet omgaan met digitale media. Daarbij komt hij of zij dan ook niet in aanraking met media die wel bij de ontwikkelingsleeftijd van je kind passen. 

Jammer, want door samen geschikte media te gebruiken, kun je je kind ook helpen zichzelf te ontwikkelen. 

  • Laat je je kind helemaal los? 

Dan is de kans groot dat je kind in aanraking komt met verschillende media en al swipend ook verkeerde filmpjes ziet of spelletjes speelt die niet aansluiten bij zijn of haar ontwikkelingsgebied of sterker nog: schadelijk zijn.

Tip!

Denk na over de vraag hoe je wilt dat je kind (later) media gebruikt.
Wat betekent dat voor je mediagebruik nu? We herhalen het nog maar eens: maak keuzes die passen bij jou en je gezin!

Schermtijd: waarom beperken niet werkt

 

Focus niet te veel op de maximum tijd die je jonge kind op een scherm doorbrengt. Mediaopvoeding gaat verder dan het beperken van schermtijd. Wat raden we dan wel aan? 

Twee dingen waar je op kunt letten:

  • Denk na over wat je kind kijkt of speelt op een scherm. Kies goede programma’s en filmpjes die gemaakt zijn voor peuters en kleuters. Deze media duren vaak niet meer dan 10 – 20 minuten. 
  • Zorg vooral voor balans en maak afspraken als: we kijken een filmpje en na het filmpje gaat de tablet of televisie uit. Bied je kind een alternatief en sla een brug naar spelen of doen. ‘Zullen we nu zelf zo’n toren bouwen?’ Of: ‘Zullen we de dino’s erbij pakken?’ Of: ‘Zullen we zaadjes planten?’

Kijk ook naar het aantal momenten dat je kind digitale media mag gebruiken en maak er vaste momenten van: ‘als je voor het eten een filmpje kijkt, maak ik het eten af. Kom je me helpen de tafel te dekken?’

Heb je zelf een vraag over mediaopvoeding?
Laat het ons weten! Klik
HIER voor onze contactpagina een stuur je vraag in.