Meer plezier in lezen? Ga naar de bieb!

 

Hoe vaak breng jij een bezoek aan de bibliotheek? Als ik je vertel dat ik 3 á 4 keer per maand in de bibliotheek kom… Wat vind je daar dan van? Vind je dat veel of weinig? Spreekt het je aan of denk je: mij niet gezien!?

Wie meer leest wordt beter in taal. Klinkt logisch toch? Het is ook echt zo! Simpel gezegd: oefening baart kunst. Lekker veel naar de bieb dus!

Als kinderen veel met boeken in aanraking komen, lekker veel kunnen snuffelen en zelf mogen kiezen, dan ervaren ze boeken ook als iets plezierigs. Een boek wordt iets waar ze tijd mee kunnen verdrijven als ze zich vervelen, iets waar ze informatie uit kunnen halen en nieuwe dingen kunnen opzoeken. Ze gaan met plezier verhalen induiken over onderwerpen die ze leuk vinden.

Een half uurtje per keer

Om ervoor te zorgen dat er wat te kiezen valt hoef je thuis echt geen enorm gevulde boekenkast te hebben. De bibliotheek is DE plek waar je moet zijn! Wij gaan wekelijks of om de week naar de plaatselijke bibliotheek en lopen er een klein half uurtje rond. Ik begin thuis altijd met het maken van een enorme stapel van alle geleende bibliotheekboeken. Geloof me: het is altijd een heel gedoe om de boeken bij elkaar te krijgen, want ze liggen verspreid door het hele huis. Flink wat trappen op en af lopen dus! Als de stapel er ligt roep ik mijn kinderen erbij en vraag ze om de stapel te bekijken: wat moet nog even blijven en wat kan terug naar de bieb?

Als we de deur uit gaan vraag ik altijd even kort: waar willen jullie dit keer boeken over halen? Is er een onderwerp dat je leuk vindt? Is er een schrijver of serie die je graag wil lezen? Op die manier weet ik alvast een beetje waar ze op dat moment nieuwsgierig naar zijn en wat ze leuk zouden kunnen vinden.

Boeken zoeken: wat vinden zij leuk?

In de bibliotheek zelf wil mijn jongste altijd helpen met het inleveren: bliepen bij het scanapparaat en alles terugzetten in de kast. Ik laat ze altijd eerst even zelf rondsnuffelen en zie wel waarmee ze aankomen. Zelf ga ik ook eventjes op zoek naar één of meerdere boeken die ik op mijn eigen lijstje heb staan. Ik kijk vervolgens wat ze gevonden hebben en spoor ze nog een beetje aan: is er misschien nog een stripboek dat je mee wil nemen? Wil je bij de tijdschriften kijken? Heb je een leuk voorleesboek gevonden? Kortom, ik help ze een beetje te zoeken en kijk met ze mee als ze daarom vragen. Het helpt ook om nog even terug te denken aan de onderwerpen of titels  die ze van tevoren hebben genoemd. Als ik een boek tegenkom wat aansluit bij hun wensen laat ik het ook even zien: “hey dit is toch wat je zocht? Zullen we die ook meenemen?”. Het resultaat is een flinke stapel boeken om weer mee naar huis te nemen. Blijkt thuis dat sommige titels ongelezen blijven? Geen probleem. De volgende keer kunnen we ervoor kiezen om het boek te verlengen of terug te brengen.

Nog een paar tips

  1. Lid worden van de bibliotheek is gratis voor kinderen tot 18 jaar. Maak daar gebruik van! Geef elk kind een eigen pasje en vertel ze dat ze zoveel boeken kunnen meenemen en uitproberen als ze kunnen dragen.

2. Als je geregeld naar de bibliotheek wilt gaan, maar je hebt niet veel tijd reserveer dan van te voren een boek of meerdere boeken. Zo hoef je niet lang te zoeken en heb je elke keer toch wel iets leuks om mee naar huis te nemen.

3. Geef je kind de ruimte om zelf te kiezen en laat zien dat alles kan en mag en dat je kind zelf ruimte krijgt om te lezen wat je kind leuk vindt.

4. Vergeet echter niet dat een enorme ruimte vol boeken ook overweldigend kan aanvoelen. Een beetje hulp is dus wel handig… Verklein het zoekgebied door bijvoorbeeld te vragen aan je kind wat voor soort boek dit keer zeker mee moet. Een  voorleesboek om samen te lezen? Een stripboek of een boek over een bepaald onderwerp? Een boek om te oefenen met lezen? Of vraag naar een onderwerp waar je kind graag eens over wil lezen. Of een serie boeken die je kind leuk vindt. Zo kun je je kind gericht laten zoeken, maar blijft het een eigen keuze.

5. Kijk in de online gids op onze site om te zoeken naar leuke boekentips. Je kunt hier zoeken op leeftijd en op onderwerp dus er zit altijd een leuke titel voor je kind bij!

Wil je het lezen tijdens de zomervakantie blijven stimuleren? Meld je HIER aan voor onze (gratis!) mini-cursus Zomerlezen. Speciaal voor ouders van kinderen van 6 tot 12 jaar.

Over de blogger
 

Mijn naam is Manon Bontje. Moeder van twee jonge kinderen en gek op lezen. 

Ik vind het belangrijk dat we kinderen onderwijzen en leren omgaan met media. 

Sinds 2019 houd ik me daarom bezig met Mediasmarties. Graag help ik jou – thuis, op de groep en in de klas – om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren en kinderen te stimuleren verder te kijken dan hun neus lang is. Er is zoveel moois te ontdekken!