Mediatips voor thuis

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Uit onderzoek van het Netwerk Mediawijsheid blijkt dat zij steeds meer op het scherm spelen en steeds minder lezen. Moeten we ze weghouden van schermen? Dat kan bijna niet. Het is belangrijk dat ze leren omgaan met verschillende media, passend bij hun leeftijd. Zo kunnen ze opgroeien tot taalvaardige burgers die beschikken over 21e eeuwse vaardigheden.

Hoe?

Belangrijk is het bevorderen van leesplezier. Daarnaast is het goed om kinderen al op jonge leeftijd op een gezonde en bewuste manier met verschillende media te laten omgaan, passend bij hun leeftijd.

Het is aan ons om hen daarbij op weg te helpen.

Door media aan te bieden die aansluiten bij de ontwikkelingsleeftijd en interesses van kinderen. Maar ook, door media te kiezen die aansluiten op elkaar en die helpen om een brug te slaan van het kijken naar het doen.

Dat klinkt eenvoudig, maar is in de praktijk tijdrovend. Het kost tijd om die media bij elkaar te zoeken en te bedenken wat je vervolgens met kinderen kunt gaan doen. Daarom informeren we met Mediasmarties niet alleen over media voor (jonge) kinderen, maar bieden we ook inspiratie op maat. Denk aan mediatips voor thuis, maar ook eerste hulp bij mediagebruik met jonge kinderen en de Mediasmarties Ontdekpakketten en Proefpakketten

“Kinderen moeten tijd en ruimte krijgen om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Online en offline.

Klinkt dit herkenbaar?

N

Als ouder ben je op zoek naar balans. Je kinderen kijken soms meer naar een scherm dan je zou willen.

N

Je bent op zoek naar informatie over geschikte media voor (jonge) kinderen. 

N

Je wilt meer grip op het mediagebruik van (je) kinderen, maar je weet niet precies hoe.

N

Je wilt je kind ruimte geven om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Maar weet niet hoe je dit dagelijks voor elkaar krijgt.

N

Je hebt behoefte aan inspiratie om verschillende media en activiteiten aan elkaar te verbinden.

N

Je wilt je kind laten zien hoe leuk lezen is, maar weet niet hoe. Het scherm blijft trekken.

Laat je inspireren

Leuk dat je onze website hebt ontdekt! Hier vind je een overzicht van geschikte media voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Ook geven we je  tips om samen met je kind aan de slag te gaan om verschillende media aan elkaar te verbinden. Lezen dus, maar ook kijken, luisteren, spelen én doen!

Neem een kijkje in de online gids (een database waar je zelf kunt zoeken naar geschikte media voor jouw kind) of download één van de handige mediatips voor thuis.

Wist je dat?

We bieden voor thuis ook Mediasmarties Ontdekpakketten aan! Met dit pakket dagen we je uit om samen met je kind op  ontdekkingsreis te gaan in een wereld vol media. We geven concrete suggesties om (voor) te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. In combinatie met de mediatips voor thuis kun je direct aan de slag. Welke route je kiest, is aan jullie (en de dobbelsteen). 

 

 

“Er zijn zoveel  verhalen om te delen! 

Lees (voor), kijk of luister en ga aan de slag!”

 Tips voor thuis – Gratis Downloads 

Meer Mediatips voor thuis ontvangen?