Luister nou!

Ja, lezen is belangrijk en we hopen kinderen te inspireren meer te lezen. Maar… niet ieder kind is een leesmonster en we kunnen ook andere zintuigen aanspreken. We zeggen het al vaker, als we kinderen in aanraking moeten brengen met verschillende verhalen, dan moeten we ze laten lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Laten we het dan nu eens over dat luisteren hebben. We hebben een paar tips voor je.

Tip 1: 

Wil je je kind laten lezen, maar heeft je kind geen zin in de boeken die jij voorstelt? Maak dan gebruik van podcasts als De Waanzinnige podcasts of Leesbeesten en luistervinken. Podcasts waarin kinderen vertellen over boeken die ze hebben gelezen en / of in gesprek gaan met schrijvers van die boeken. Kinderen nemen een leestip eerder aan van andere kinderen.

Tip 2: 

Voorlezen loont. Soms moet je een kind een beetje op weg helpen. Voorlezen helpt dan om in het verhaal te komen. Het is ook nog eens een gezellig moment samen. Jij leest voor en je kind leunt lekker tegen je aan en luistert. 

Negen van de tien keer dat wij hier een boek voorlezen, wordt halverwege het verhaal het boek uit onze handen gegrist om zelf verder te lezen. Mission accomplished.

Tip 3:

Lukt dat voorlezen om de een of andere reden niet? Luister dan (samen) naar luisterboeken. Er zijn enorm veel (commerciële) aanbieders van luisterboeken. Denk aan storytel en bookbeat. Maar wist je dat kinderen gratis lid zijn van de bibliotheek en ook gratis gebruiken kunnen maken van de luisterboeken in de online bibliotheek? Log in op www.onlinebibliotheek.nl met je bibliotheekpas en zoek een boek!

Tip 4:

Ga een stap verder en ga samen met je kind op zoek naar podcasts over hun favoriete onderwerp of serie.  Er zijn steeds meer podcasts die speciaal voor kinderen worden gemaakt. Onze favorieten: de podcast van Het Klokhuis en die van het Jeugdjournaal. Er wordt dieper ingegaan op het nieuws en vragen van kinderen. Zeker een aanrader om samen naar te luisteren. 

Tip 5

Kun je door de bomen het bos niet vinden? Kijk dan vooral eens op www.kinderpodcasts.nl. Op deze site staan verschillende podcasts gerangschikt op doelgroep. Wedden dat je er iets leuks vindt?!

Ben je geïnspireerd? We hopen van wel. Lekker luisteren dus. Enne… vergeet niet ook naar je kind te luisteren. Laat je kind vertellen en luister wat je kind leuk vindt en wat niet. Wees geïnteresseerd en luister mee. Pak zelf eens een luisterboek in plaats van een filmpje te kijken. Ook hierbij geldt namelijk: kinderen doen je na. 

Over de blogger
 

Mijn naam is Manon Bontje. Moeder van twee jonge kinderen en gek op lezen. 

Ik vind het belangrijk dat we kinderen onderwijzen en leren omgaan met media. 

Sinds 2019 houd ik me daarom bezig met Mediasmarties. Graag help ik jou – thuis, op de groep en in de klas – om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren en kinderen te stimuleren verder te kijken dan hun neus lang is. Er is zoveel moois te ontdekken!