Lockdown… wat kan wél?

 

Een vakantie zonder ballenbak, pretpark of dierentuin… Laten we eerlijk zijn, dat kan voelen als een grote deprimerende leegte. Daar worden wij ook niet vrolijk van. De hoogste tijd om (weer) goed om te denken. Laten we kijken wat wel kan (naast het (voor)lezen, kijken, luisteren, spelen en doen).

 

 

foto: Rijksmuseum – 2014 – John Lewis Marshall

 

Vitamine M

Duik vanaf de bank thuis in de wereld van meesterwerken en bezoek (bijvoorbeeld) het Rijksmuseum online.

Misschien geeft het jou een heel ander gevoel dan als je een schilderij live bekijkt (dat snappen wij ook wel), maar… bekijk het van de zonnige kant. Je kunt nu wel samen met je kind een schilderij per dag bekijken! Zie het als dagelijks portie vitamine M(eesterwerk)!

 

 

Het masker van 16.000 LEGO-steentjes dat Koen Zwanenburg maakte, is te zien in het RMO (foto: Rob Overmeer)

Duik in het verleden

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft RMO Thuis voor groot en klein. Van online speurtochten tot puzzels,  kleurplaten en lego instructies. Wij pakken de bak met lego erbij en gaan de uitdaging aan om net als Meester-LEGO®-bouwer Koen Zwanenburg het beroemde masker van Toetanchamon na te maken. In het klein dan… (228 legosteentjes). Kijk voor meer info en de lego instructie op de site.

 

Portie drama?

Nog geen genoeg van drama? Ga naar het theater! Creatief als de theatersector is… hebben ook zij alweer gezorgd voor fantastische voorstellingen die je wel kunt bekijken.

 

 

Foto: Voorstelling Lampje van Maas Theater en Dans door Phile Deprez

Zo werkt MAAS theater en dans met een live stream waardoor je op 7 januari om 18.30 uur De grote red je reet show kunt zien (vanaf zes jaar) en op 10 januari om 15.00 uur de voorstelling Lampje (naar het gelijknamige boek) kunt bekijken. Meer info (en tickets!) op de site van het gezelschap.

 

Beeld: theatergezelschap BonteHond 

BonteHond heeft een audio route gemaakt die je de hele kerstvakantie (tot 10 januari 2022) kunt lopen wanneer het jou uitkomt! De route gaat over missen. Dingen missen en mensen missen, kort of heel lang. Een mooi onderwerp in deze tijd om over te praten. Ook met je kind. De hele route is buiten in het centrum van Almere en begint bij station Almere. Zorg dat je warm gekleed bent en download de bijbehorende podcast én routekaart van te voren. Meer informatie over Winterpraatje vind je hier.

Meer inspiratie nodig?

Houd de website en onze socials in de gaten. Maar weet, je hoeft het niet altijd van anderen te hebben.  Kruip ook zeker lekker samen op de bank met een hapje en een drankje of ga er juist op uit voor een lange wandeling. Gebruik deze periode om eens goed naar elkaar te luisteren. Wat is jullie eigen verhaal? Altijd mooi om daarbij stil te staan. Ja toch?!

We wensen jullie fijne dagen en een gezond 2022.

 

 

Wie is blogger Denise Bontje?

Mijn naam is Denise Bontje. Moeder van 3 jongens. Ik ben opgeleid tot taalkundige en theatermaker. Sinds een jaar of tien heb ik me gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding en kinderen. Sinds 2019 beheer ik samen met mijn zus Manon de website Mediasmarties.nl

Ik wil ouders en professionals bewust maken van het belang van mediaopvoeding en hen inspireren om vooral te lezen, kijken, spelen en doen met kinderen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Kinderen hebben daar recht op.