Lang leze eh… leve de zomer!

 

Ik heb zin in de zomer man!

Ja! Het is zomer! Een ideaal seizoen om los te komen van dat scherm, uit te rusten, naar buiten te gaan en vooral te genieten van live contacten. Het helpt als de zon schijnt en je heerlijk buiten kunt spelen in een speeltuin, naar het strand kunt om in de zee te springen of naar het bos kunt om eindeloos te struinen. Maarre… lukt dat loskomen van het scherm wel zo makkelijk?

Digitale detox

Misschien is het herkenbaar… je pakt een boek, maar na een paar minuten trekt je telefoon de aandacht, gaan er ongemerkt weer minuten voorbij en… klap je uiteindelijk je boek maar dicht. Geen concentratie en volop afleiding door social media. Herkenbaar? Bij kinderen net zo goed het geval. Wil je dat je kind (en jijzelf!) deze zomer lekker tot rust kan komen? Kom dan samen los van dat scherm en kijk om je heen. Hoe lang kun jij zonder je telefoon op te pakken? Leg – na het lezen van deze blog natuurlijk – je telefoon even weg en geef je telefoon wat rust. Toch wat in je handen hebben? Pak een boek of een frisbee en ga iets doen waar je ook plezier aan beleeft.

Buitenleesdag 30 juni 2024

Wil je een tip om kinderen aan het lezen te krijgen? Nou… laat zien hoe leuk lezen kan zijn. Zien lezen, doet lezen! 

Op zondag 30 juni organiseert Roos Visser (@boekroos) 
de allereerste 𝗡𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡𝗔𝗟𝗘 𝗕𝗨𝗜𝗧𝗘𝗡𝗟𝗘𝗘𝗦𝗗𝗔𝗚!

Waarom?

Om ervoor te zorgen dat we niet vergeten hoe heerlijk het is om te verdwijnen in een boek. Om aan onze kinderen, maar ook aan onze buren, stadgenoten, collega’s, medereizigers, kortom aan iedereen te laten zien dat we lezen! En om iedereen te inspireren hetzelfde te doen. 

Dus zet maar in je agenda:
Zondag 30 juni 2024 van 14.00 – 15.00 uur Nationale Buitenleesdag

Waar ga jij lezen? In het park, bij de bus, op het terras? Neem je boek mee en wat lekkers mee, installeer je en laten we massaal gaan lezen. Zo inspireer je een ander om ook te lezen.

5 boekentips voor jullie:

 • Naar buiten! Naar buiten (Tiny Fisscher & Sophie Pluim) – Uitgeverij Christofoor 2024
  Een eigenwijs stapelverhaal dat je vanzelf naar buiten trekt! Voorlezen vanaf ca. 3 jaar. 
 • Foutje? Echt niet! (Pieter Koolwijk & Linde Faas) – Lemniscaat 2024
  Laat je fantasie de vrije loop, want een inktvlek is echt geen foutje… Voorlezen vanaf ca. 4 jaar.
 • Tijgers lezen (diverse auteurs) – Querido 2024
  Een bundel met korte verhalen (grappig en spannend) om zelf te lezen voor beginnende lezers van ca. 7 jaar.
 • Happyland (Chinouk Thijssen) – Kluitman 2024
  Een griezelig en mysterieus verhaal voor thrillseekers van ca. 9 jaar en ouder. 
 • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall (Ali Standish) – Lemniscaat 2024
  Een onwaarschijnlijk avontuur van de jonge Arthur Conan Doyle die een plaats krijgt aangeboden op de prestigieuze school Baskerville Hall. Het blijkt een nogal vreemde en zelfs gevaarlijke plek is.Vanaf ca. 11 jaar.

 

Wist je dat jouw kind gratis lid kan worden van de bibliotheek?

Doen hoor! Jullie kunnen dan kiezen uit een uitgebreide collectie boeken om te lenen. Fysiek, als e-book of als luisterboek. 

Heel veel leesplezier deze zomer!

 

Over de blogger

Mijn naam is Denise Bontje. Moeder van 3 jongens. Ik ben opgeleid tot taalkundige en theatermaker. Sinds een jaar of tien heb ik me gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding en kinderen.

Ik wil ouders en professionals bewust maken van het belang van mediaopvoeding en hen inspireren om vooral te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen met kinderen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Kinderen hebben daar recht op.