Buitenspeeltips in de herfst​

 

Als de zon schijnt, maar ook als het regent of stormt: het is ontzettend belangrijk om te zorgen voor veel buitenlucht en veel beweging. Hierbij jullie reminder om er écht elke dag even uit te gaan.

“Veel (buiten) spelen is niet alleen nu gezond voor kinderen. Het heeft ook een positieve impact op hun toekomstige ontwikkeling. Spelen bevordert de doorbloeding van de hersenen en stimuleert belangrijke cognitieve en sociale vaardigheden, creativiteit, omgaan met emoties en verlangens” aldus Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie en ambassadeur van Jantje Beton) tijdens het webinar ‘Waarom het kinderbrein wil spelen’.

Laten we eerlijk zijn… Nu het om 17 uur in de middag alweer donker is en de komende dagen flink wat regen is voorspeld is de zin om een jas aan te doen en naar buiten te gaan soms ver te zoeken. De Switch of tablet roept, het is binnen op de bank gewoon lekker comfortabel en het bakje pepernoten lokt gewoon net wat meer. 

Staat je kind niet meteen te springen (en heb jij misschien ook de neiging om lekker binnen te blijven)? Bedenk dan dat lekker bewegen in de buitenlucht zorgt voor een fris hoofd, het verwerken van prikkels en de aanmaak van endorfine. Een stofje waardoor je lekker in je vel zit. Ook voor jou belangrijk dus doe vooral mee: een portie frisse lucht kan iedereen wel gebruiken!

Geen idee wat te doen? We zetten een paar suggesties op een rij: 

 

  1. buurtwandeling maken als het donker is en overal de lichtjes aangaan
  2. de natuur opzoeken en genieten van alle herfstkleuren
  3. potje voetballen / basketballen / rugby enz. 
  4. verstoppertje (extra leuk als het donker is!)
  5. stampen door de plassen 
  6. stoepkrijten
  7. heksensoep maken van takjes, gras, kastanjes, eikels, bladeren enz.
  8. kunstjes oefenen op de trampoline, het klimrek, de step 
  9. de tuin winterklaar maken
  10. speeltuinen bezoeken in de buurt

Ben je eenmaal op gang dan komen jullie vast wel op nog meer leuke ideeën. Veel plezier samen!

Wie is blogger Manon Bontje?

Mijn naam is Manon Bontje. Moeder van twee jonge kinderen en gek op lezen. 

Ik vind het belangrijk dat we kinderen onderwijzen en leren omgaan met media. 

Sinds 2019 houd ik me daarom bezig met Mediasmarties. Graag help ik jou – thuis, op de groep en in de klas – om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren en kinderen te stimuleren verder te kijken dan hun neus lang is. Er is zoveel moois te ontdekken!