Voorlezen is een feestje!

 

In januari is het tijd voor de Nationale Voorleesdagen. Dat wordt tien dagen extra genieten van de mooiste prentenboeken en verhalen. Het zijn belangrijke dagen, want we kunnen het belang van voorlezen niet vaak genoeg onderstrepen. 

Nationale Voorleesdagen 2023

Het prentenboek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ is dit keer verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Daarnaast vormt het boek samen met negen andere prentenboeken de Prentenboek Top 10. Stuk voor stuk allemaal boeken die geweldig zijn om thuis, op de opvang of in de klas voor te lezen. Haal ze bij de bibliotheek of trek een sprintje naar je lokale boekhandel. Veel leesplezier!

 

Prentenboeken Top Tien

Maximiliaan Modderman geeft een feestje (Joukje Akveld en Jan Jutte)

Maximiliaan Modderman geeft in de tuin een feest voor zijn speelgoedbeesten. Daar hoort natuurlijk taart bij. Al gauw wordt het een wild feestje. Dus moeten alle kleren en alle beesten in bad. En ook het boek. En de taart. Wat zullen papa en mama daarvan zeggen? Vanaf ca. 3 jaar.

BORA Kiekeboe! (Deborah van de Leijgraaf)

Hondje heeft zich verstopt. Zijn dierenvrienden zoeken in de woonkamer, in de slaapkamer en in de tuin maar zien hem nergens. Help je mee zoeken? Beweeg dan de schuifjes. Vanaf ca. 2 jaar.

Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?
(Eva Montanari)

De dag van de kleine krokodil begint met ‘tring triing’ van de wekker. De kietel van mama en het ontbijt klinken weer heel anders. Als kleine krokodil voor het eerst bij de crèche komt doet hij heel hard ‘wèèèèh!’, maar algauw worden de geluiden vrolijker. Vanaf ca. 2 jaar.

Nee! zei Konijn (Marjoke Henrichs)

Op alles wat mama voorstelt, zegt konijn heel hard: nee! Maar die worteltjes zien er wel erg lekker uit en wat zijn zijn blauwe laarsjes toch mooi. Zal hij toch maar wat eten en buiten gaan spelen? Vanaf ca. 2,5 jaar.

Kom, we gaan een boek lezen! (Susanne Strasser)

Een kind wil een boek gaan lezen. Al snel zit iedereen op de bank: de zebra, de kat, het kind, de hamster en de leeuw. Maar de ooievaar is er nog niet! Kunnen ze nu toch beginnen? Vanaf ca. 3 jaar.

Brave hond! Stoute kat! (Bette Westera en Mies van Hout)

Luiaards hangen sloom te slapen aan een tak, mieren hebben het altijd druk. In 32 gedichtjes worden telkens twee dieren met elkaar vergeleken. Je zult merken dat elk dier weer anders is. Hoe zit dat met jou? Vanaf 4 jaar.

De bijzondere beer (Tjibbe Veldkamp en Marijke ten Cate)

Doordat een beer op de lopende band in de speelgoedfabriek even niet oplet, krijgt hij geen armen. Zo wil vast niemand hem hebben. Hij wordt met de andere afgekeurde knuffels bij het afval gegooid. Maar de bijzondere beer is ervan overtuigd dat hij iemands knuffel kan worden. Vanaf ca. 4 jaar.

De eend die niet van water hield (Steve Small)

Tijdens een stormachtige nacht staat een verdwaalde kikker bij Eend voor de deur. Eend vraagt hem binnen. Ze hebben het heel gezellig samen, ook al houdt Eend niet van water en Kikker juist heel veel. Als Kikker zijn huis heeft teruggevonden, mist Eend hem heel erg. Vanaf ca. 4 jaar.

 

Ik ben Pippi niet! (Yvonne Jagtenberg)

Meisje de Geit heeft sproeten, twee stijve oranje vlechten en is supersterk. Ze kan zelfs een paard optillen. Iedereen op school noemt haar Pippi. Maar ze is Pippi niet, ze is gewoon zichzelf! Vanaf ca. 4 jaar.

Een zee van liefde (Pieter Gaudesaboos)

Pinguïn gaat op weg naar Beer om iets belangrijks te vertellen: hij is verliefd op hem. Daar moet Beer heel hard om lachen: ze zijn toch veel te verschillend? De hele zomer doen ze fijne dingen samen. Zal er iets veranderen aan Beers gevoelens? Vanaf ca. 5 jaar.

Meer leestips? Neem een kijkje in de Online Gids van Mediasmarties. Veel leesplezier!