Maand van de Geschiedenis:
activiteiten voor kinderen

Op 1 oktober begint de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Wist je dat er ook veel leuks georganiseerd wordt speciaal voor kinderen? Lees verder voor de leukste uitjes (ook in de herfstvakantie!).

Ondergrondse ontdekkingstocht

Datum: 14 oktober
Locatie: LUC Theater Nijmegen

Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar die alles willen leren over archeologie. Na de vertoning van de klei-animatiefilm Early Man kunnen kinderen vragen stellen aan een echte archeoloog. Na de lunch staan nog een workshop en een spannende ondergrondse speurtocht op het programma!

Meer informatie

 

Rariteiten en uitvindingen

Datum: 1 t/m 31 oktober
Locatie: Teylers Museum  Haarlem

De eerste directeur van Teylers Museum was Martinus van Marum. Hij experimenteerde met de grootste elektriseermachine van de wereld! Is je kind ook zo nieuwsgierig en in voor een experiment? Ga dan samen op onderzoek uit en misschien ontdekken jullie wel een bijzondere uitvinding…

Meer informatie

Oereka!

Datum: 21 en 22 oktober
Locatie: Hunebedcentrum in Borger

Maak kennis met de ontdekkers van vuur, de bewerkers van vuursteen, en de makers van textiel. Met de mensen die bessen proefden die giftig konden zijn, uit grond aardewerk wisten te maken en het zélfs voor elkaar kregen om stenen van duizenden kilo’s op elkaar te stapelen… Tijdens het OERweekend maak je kennis met de ontdekkingen van de oertijd.

Meer informatie
Huisdino

Datum: 1 t/m 31 oktober
Locatie: Het Oertijdmuseum in Boxtel


Elk museum heeft toch een huisdino? Spike de Triceratops is de huisdino van Het Oertijdmuseum. Als een echte kenner van de oertijd wil hij iedereen informeren over de wonderlijke geschiedenis van onze aarde. Spike heeft in de zomer een nieuwe ontdekking gedaan en die wil hij graag met jullie delen. Daarvoor moeten jullie op zoek naar Spike én het geheime wachtwoord.

Meer informatie


Zeepsop 

Datum: 14 en 15 oktober
Locatie: Hemlab in Zaandam


Kinderen van 7 tot 14 jaar kunnen experimenteren met echte zepen, zeepsurrogaten en moderne schoonmaakmiddelen en ontdekken zo de chemie van zeep en detergenten. Ze testen deze producten op schuimkracht, reiniging, vetoplossing en maken er stevige zeepbellen mee. En wist je dat je met schoonmaakmiddelen ook smurfensnot kan maken?

Meer informatie

Mission Eureka

Datum: 1 t/m 31 oktober
Locatie: Philips Museum in Eindhoven


Ga op avontuur in het Philips Museum en leer de onderzoeker in jezelf kennen! Mission Eureka is een interactief gezinsspel en geeft inzichten in 130 jaar Philips uitvindingen, die voor andere bezoekers geheim blijven… Voor iedereen vanaf 8 jaar.

Meer informatie


Dagelijks leven

Datum: 1 t/m 31 oktober
Locatie: Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur


Ga samen terug in de tijd en ontdek 160 oude ambachten, winkeltjes en beroepen uit de vorige eeuw. Een tijd toen er nog nagenoeg geen elektriciteit was en waar veel arbeid nog met de hand werd gedaan. Een reis terug in zo’n 100 jaar Nederlandse geschiedenis. Want wat is in die 100 jaar veel gebeurd!

Meer informatie


Romeinse tuin

Datum: 8 oktober
Locatie: BTV Elderveld Arnhem


Tijdens de DAG van de Arnhemse Geschiedenis kun je in boomgaard de Steenen Camer kennismaken met de Romeinen. Bekijk het tentenkamp, doe mee aan Romeinse kinderspelen, maak een Romeinse speld en oefen je militaire vaardigheden in het Romeinse leger.

Meer informatieSlag op de Zuiderzee

Datum: 24 t/m 27 oktober
Locatie: Westfries Archief in Hoorn


In oktober 1573, voor de kust van Hoorn, streed een geuzenvloot tegen een vloot van de Spaansgezinde regering. In archieven in binnen- en buitenland is van alles over deze strijd terug te vinden. In de herfstvakantie kunnen kinderen in de voetsporen van de historische personages stappen en een mini-rondleiding in de kluis krijgen!

Meer informatie

Hebben we zo alles op een rij gezet? Welnee! Er wordt namelijk nog veel meer leuks georganiseerd. Neem vooral een kijkje in de agenda voor activiteiten bij jou in de buurt. 

Veel plezier!

Over de blogger

Mijn naam is Denise Bontje. Moeder van 3 jongens. Ik ben opgeleid tot taalkundige en theatermaker. Sinds een jaar of tien heb ik me gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding en kinderen.

Ik wil ouders en professionals bewust maken van het belang van mediaopvoeding en hen inspireren om vooral te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen met kinderen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Kinderen hebben daar recht op.