BLOG Gi-Ga-Groen

“Jongens, we gaan op avontuur”

Lezen, kijken, luisteren, spelen en doen in het groen.

 Op vrije dagen duiken we als gezin graag de natuur in. Maar ook onze kinderen hebben niet altijd evenveel zin. Geïnspireerd door @knapsack_avonturen (volgtip voor Instagram!) introduceer ik nu dus geregeld een nieuw avontuur. Zo ook deze keer! 

Ik besloot dat we de volgende dag op avontuur zouden gaan. Naar een bos waar we nog nooit waren geweest. Staatsbosbeheer biedt uitkomst, want op de site vind je allemaal wandelingen. We zochten er samen één op en vonden een bos op nog geen half uur rijden.

In stilte werden de voorbereidingen getroffen. De route werd geprint (ja, misschien niet zo milieubewust, maar zo konden zij tijdens de wandeling wel de route in de gaten houden), het ontbijt werd gemaakt (we ontvoerden het vijfde familielid ’s ochtends vroeg en ontbeten in het bos).

 Eenmaal op de plaats van bestemming, kreeg de oudste zoon de beschrijving met opdrachten. De middelste zoon kreeg de kaart in handen en de jongste zoon kreeg de opdracht vooral de rode pijltjes te zoeken. Dit was geen wandelen meer, dit was een avontuur. Bij een vennetje moesten we stoppen en luisterden we met onze ogen dicht naar de vogelgeluiden om ons heen. Er werden boomstammen opgetild om alle beestjes te bekijken, er werden bootjes gemaakt van bladeren en takjes en de jongens deden een wedstrijd welk bootje het snelste ging…

Wij keken ondertussen ook onze ogen uit. Niet alleen naar de jongens die zich vermaakten, maar ook naar de roofvogels die hoog in de lucht boven de bomen vlogen.

 De jongens kwamen tot de conclusie dat een kaart lezen best lastig is als je niet weet hoe je hem moet houden… Ook moesten ze goed samenwerken, luisteren naar elkaar en kijken om samen te bepalen waar ze waren en welke opdracht gemaakt kon worden.

Lezen, kijken, luisteren, spelen en doen dus. En alleen zonder scherm? Welnee… thuis werd de app met vogelgeluiden gedownload… We hadden zoveel vogels gehoord en baalden allemaal dat we niet wisten welke vogels we gehoord hadden.

Ondertussen genoten we ook van het bos en van de tijd met elkaar. 

Aanrader dus. En nee, die route heb je helemaal niet nodig. Heerlijk dwalen in het bos kan ook fijn zijn, maar soms hebben je kinderen (en jij misschien ook?) een duwtje in je rug nodig. En dit was precies wat hen hielp. Doen dus!

 Kijk op Staatsbosbeheer naar de routes. 

 

Veel plezier op jouw groene avontuur!

Over de blogger

Mijn naam is Denise Bontje. Moeder van 3 jongens. Ik ben opgeleid tot taalkundige en theatermaker. Sinds een jaar of tien heb ik me gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding en kinderen.

Ik wil ouders en professionals bewust maken van het belang van mediaopvoeding en hen inspireren om vooral te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen met kinderen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Kinderen hebben daar recht op.