Bij mij thuis

 

De zomervakantie komt eraan. Zo net voor de zomer wordt thuis steeds belangrijker. Zes weken niet naar school… voor de één een feest en voor de ander… 

Ik moest daar ineens aan denken toen ik vandaag bezig was met een bestelling voor de schoolbieb van mijn kinderen. De leerkrachten wilden zich graag op tijd voorbereiden op de Kinderboekenweek en besloten verschillende boeken te bestellen die passen bij het thema van de Kinderboekenweek van dit jaar. Samen hebben we een mooie lijst gemaakt met boeken die gaan over ‘thuis’.

Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is Bij mij thuis. Een uitnodigend thema om (samen) in verhalen te duiken. Met elk verhaal krijg je een nieuw inkijkje: thuis is voor iedereen anders. Hoe is het bij jou thuis? En hoe gaat dat bij anderen? Wat maakt jouw huis een thuis? 

Bij iedereen is het thuis anders. Duik in een boek en ontdek!

Het is mooi om te zien dat er verschillende oude en nieuwe titels passen bij het thema Bij mij thuis.

  • Verhalen die je een kijkje geven in de verschillende gezinnen die in al die huizen wonen.
  • Gezinnen met een vader of moeder, gezinnen met twee vaders of moeders.
  • Gezinnen die leven in armoede, of op de vlucht zijn. 
  • Families en de plek waar zij wonen. 

Het CPNB heeft weer prachtige kerntitels geselecteerd rondom het thema Bij mij thuis. Het kinderboekenweekgeschenk 2023 – dat je krijgt bij aankoop van een boek tijdens de Kinderboekenweek – wordt dit jaar geschreven door Sanne Rooseboom en is getiteld Ravi en de laatste magie.

Aan de slag met het thema van de Kinderboekenweek 

Bij Mediasmarties geloven we in de kracht van verhalen. Verhalen waarin kinderen zich kunnen herkennen én verhalen waarmee ze hun wereld een beetje groter maken. Met dit thema moet dat zeker lukken!

Wil je je laten inspireren? We kunnen ons helemaal vinden in het thema Bij mij thuis en gaan aan de slag met het bundelen van verhalen om te lezen, maar ook om te kijken, luisteren, spelen en doen. Weet dat we alweer druk bezig zijn met het maken van WegWijzers en Mediatips voor thuis. Nog even geduld! Al het materiaal zal beschikbaar zijn vanaf augustus 2023. 

Ben je werkzaam in een kinderboekenwinkel of bibliotheek en wil je de mediatips (en/of Wegwijzers) verspreiden onder je klanten / leden / scholen / kinderopvang in je werkgebied? Laat het ons weten en stuur een bericht via onze contactpagina! Tegen een klein bedrag krijg je toegang tot de vier wegwijzers en de beschikking over een poster met QR-codes die verwijzen naar de mediatips.

Over de blogger

Mijn naam is Denise Bontje. Moeder van 3 jongens. Ik ben opgeleid tot taalkundige en theatermaker. Sinds een jaar of tien heb ik me gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding en kinderen.

Ik wil ouders en professionals bewust maken van het belang van mediaopvoeding en hen inspireren om vooral te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen met kinderen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten. Kinderen hebben daar recht op.