Gastblog Spriet: Belang van buitenspelen voor kinderen

Buiten zijn, de natuur in gaan en buiten spelen. Soms weet je iets, maar weet je eigenlijk niet precies waarom het zo is. Waarom is de natuur zo goed voor je kind?

En hoe kan je dit net zo gezellig maken als het openslaan van een boek en zo makkelijk als het starten van een filmpje?

Dat delen we graag met je in deze blog.

Waarom zouden kinderen buiten spelen?

De laatste jaren is dit steeds meer wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Kinderen die meer naar buiten gaan, voelen zich beter. Ze zitten lekkerder in hun vel, slapen beter, kunnen zich beter concentreren en zijn creatiever. Dat komt niet alleen doordat kinderen bewegen en direct zonlicht voelen, maar het kijken of luisteren naar natuur zorgt er ook voor dat je hersenen ontspannen. Zachte fascinatie heet dat!

Dat is leuk en aardig, maar mijn kind mee naar buiten krijgen is nog wel een uitdaging

Dat snappen we!

Een paar tips:

  1. Maak naar buiten gaan comfortabel: Niemand wil nat worden of het koud hebben. Dus check het weer en let op de kleding. Vergeet jezelf niet! Als je je fijn voelt, is er niets dat je tegenhoudt om buiten te zijn.

  2. Hoe kijk je zelf aan tegen naar buiten gaan?: Je kind kijkt naar jou als voorbeeld om naar buiten te gaan. Zit jij het liefste de hele dag binnen? Natuurlijk hoef je je niet anders voor te doen dan je bent. Daar prikken kinderen namelijk genadeloos doorheen. Maar je kan best zeggen: We zitten al de hele dag binnen, ik word daar duf van, ik wil lekker naar buiten, wie gaat er met me mee?  Is dit geen uitdaging voor jou? Top!
  3. Maak een feestje van naar buiten gaan: Ga op avontuur, probeer te verdwalen! Verzin een opdracht en een wedstrijd (wie als eerste een witte bloem ziet of een vogel hoort). Ontdek een nieuwe plek buiten. En last but not least het allerbelangrijkste uit onze persoonlijke ervaring: Neem wat lekkers mee voor onderweg. Iets lekkers te drinken, een snackje, de lunch. Laat je kind een mooie plek uitkiezen voor ‘de picknick’. Een bankje, een boomstam, of gewoon lekker op de grond.

De natuur in gaan hoeft niet ingewikkeld te zijn

Naar buiten gaan betekent niet dat je een groot natuurpark of bos moet bezoeken. Mag wel natuurlijk. Maar heb je daar de tijd niet voor of bijv. geen auto tot je beschikking? Zoek het dan dichter bij huis. Ook in de stad is genoeg te beleven en te ontdekken. Loop door een straatje dat je niet kent. Open je ogen voor wat er allemaal groeit en leeft. Want ook na een schooldag is het heerlijk om nog even naar buiten te gaan. Al is het maar even. Na een tijdje zul je zien dat je kinderen er om gaan vragen. En ook zelf met ideeën gaan komen. Ze gaan ook opdrachten voor jou verzinnen. Ze willen zelf initiatief nemen. Omdat ze het associëren met avontuur, blij, spannend én daarbij voelden ze zich comfortabel.  

En heerlijk: na een tijdje buitenspelen slaap je zoveel beter. Iedereen blij! 

Hoe dan? Horen we je denken. Wij helpen je. Bekijk de gouden tips van Spriet!

Het Spriet er op los overzicht bevat 7 laagdrempelige natuuractiviteiten die je nu meteen kunt doen met je kinderen. Gratis te downloaden via deze link.

Over de gastblogger

Willemien is Spriet begonnen omdat ze merkte dat haar eigen kinderen in deze tijd meer natuur konden gebruiken. Wonend in de stad, tussen alle dagelijkse verleidingen van schermen.

Spriet ondersteunt ouders en leerkrachten door het zo makkelijk mogelijk te maken om in het dagelijkse leven meer natuur met kinderen te beleven. Elk moment van het jaar is er wat te beleven met de natuur dicht bij huis. Want daar begint het!

Wil je samen met je kind op ontdekking? Kijk op Hispriet.com