Hoe kun je als bibliotheek en als gemeente

de professionals op VVE-locaties ondersteunen?  

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Uit onderzoek blijkt dat zij steeds meer op het scherm spelen en steeds minder lezen. Het is belangrijk dat ze leren omgaan met alle media. Zo kunnen ze opgroeien tot taalvaardige burgers die beschikken over 21e eeuwse vaardigheden.

Het is goed om kinderen al op jonge leeftijd op een gezonde en bewuste manier met verschillende media te laten omgaan, passend bij hun leeftijd.

Het is aan ons om hen daarbij op weg te helpen. Door diverse media aan te bieden die aansluiten bij de ontwikkelingsleeftijd en interesses van kinderen. Maar ook, door media te kiezen die aansluiten op elkaar en die helpen om een brug te slaan van het kijken naar het doen.

Mediaopvoeding is daarom belangrijk. Niet alleen om kinderen te leren om media op een gezonde manier te gebruiken. Het vormt ook een belangrijke basis voor het werken aan (digitale) geletterdheid (waaronder mediawijsheid). Daarnaast kunnen media een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen, mits ze daarbij goed begeleid worden.

Het is aan ouders én professionals om te zorgen voor een rijk aanbod dat aansluit bij de kinderen. Dat klinkt eenvoudig, maar waarom gebeurt het dan nog (te) weinig?

Denise Bontje, Marije Lagendijk, Petra Mestrom en Manon Bontje slaan de handen ineen en bieden de handvatten die nodig zijn voor professionals op het gebied van media en het jonge kind. 

Nieuwsgierig?

We nodigen bibliotheken en gemeenten uit om te kijken naar de mogelijkheden voor een lokale conferentie in hun werkgebied. In deze inspiratiewebinars zal ingegaan worden op de inhoud van de workshops, de lezing en passend materiaal. 

Data: 

8 februari voor bibliotheken 

15 februari voor beleidsmedewerkers onderwijs en welzijn van gemeenten

Tijdstip: 9.30 – 10.15 uur

Aanmelden kan via onderstaande link: 

Voor bibliotheken (8 februari 9:30-10:15u): 

Voor gemeenten (15 februari 9:30-10:15u):