Omschrijving
Wiplala is een piepklein mannetje dat kan toveren, tinkelen noemt hij het zelf. Maar dat gaat niet altijd helemaal goed. Zo maakt hij Nella Della, Johannes en meneer Blom net zo klein als hij zelf is, maar ze weer terugtinkelen lukt hem niet. En hij verandert de directeur van een fabriek in een hond. Wat nu? Kan Wiplala ervoor zorgen dat alles toch goed afloopt?
Oordeel
Wiplala verscheen voor het eerst in 1957 en werd in 1958 bekroond tot Kinderboek van het jaar (nu Gouden Griffel). Het vervolg (Wiplala weer) verscheen in 1962. Het boek Wiplala en Wiplala weer is een heruitgave (2017) en bevat deze twee spannende én tegelijkertijd grappige verhalen over de dwaze avonturen van het kleine ‘tinkelende’ mannetje Wiplala en de familie Blom.
Klassiekers dus, maar op wat oude elementen na (zo wordt er nog betaald met guldens), zijn de verhalen nog steeds eigentijds en herkenbaar genoeg. Ook de grappen blijven overeind. Philip Hopman maakt voor de heruitgave prachtige en herkenbare illustraties waarin enorm veel te ontdekken valt.
Doordat de tekst op elke pagina verdeeld is over twee kolommen is het een echt voorleesboek om samen van te genieten en naar de platen te kijken.
Leeftijdsadvies
De verhalen zijn af en toe behoorlijk spannend en echt jonge kinderen krijgen niet alles van het verhaal mee, maar je kunt Wiplala en Wiplala weer zeker voorlezen aan kinderen vanaf vijf á zes jaar. Vanwege de wat moeilijkere woorden is het zelfstandig te lezen vanaf een jaar of negen.
Tip
Bekijk (na het lezen) ook zeker eens de gelijknamige film en/of ga eens samen naar de tentoonstelling ‘De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt’ in het Kinderboekenmuseum in Den Haag waar je net als Wiplala in een tas kan duiken.