« Terug naar het aanbod

We moeten je iets vertellen

Boek

9 t/m 13 jaar

Auteur: Marlies Slegers

Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN nummer: 9789021031798
Aantal pagina's: 269
Jaar van uitgave: 2023
Illustrator: Jeska Verstegen

Omschrijving

De ouders van de 13-jarige Hazel gaan scheiden. Terwijl haar oudste zus met een vriendin op reis gaat en haar jongere broer met een vriendje mee kan, wordt Hazel – tegen haar zin – naar haar oma op het eiland gestuurd. Dat is niet hoe Hazel het had bedacht. Ze wil juist zorgen dat haar ouders bij elkaar blijven! Hoe kan dat als ze weg is? Eenmaal op het eiland leert Hazel Kean en zijn bijzondere neef Raaf kennen. Oma blijkt te dementeren en zorgt voor een blinde hond waar Hazel zich al snel aan hecht. Terwijl Hazel het rommelige huis van haar oma opruimt, vindt ze een doos vol foto’s en spullen van haar vader en een stapeltje geheime brieven van haar opa. Hazel beseft dat haar missie om haar ouders bij elkaar te houden kansloos is. Hoe graag ze het ook zou willen…

 
Oordeel

De ik-persoon (Hazel van dertien) geeft een inkijkje in haar bewogen leven op dat moment. Haar verdriet over de scheiding is voelbaar, maar het verhaal beperkt zich niet tot alleen een verhaal over een scheiding. Het is een verhaal over een meisje, haar familie en liefde in alle vormen. Het laat zien dat je soms uit liefde moet loslaten, dat je ideeën over anderen en jezelf moet loslaten en dat je vertrouwen moet hebben dat alles zijn juiste weg wel vindt. Verschillende thema’s (scheiding, bij mij thuis, de liefde, ouderdom) komen in het boek aan bod. Naast het hoofdverhaal zijn er zo wel een aantal extra verhaallijnen te ontwaren. Storend? Nee… Net als in het echte leven gebeuren meer dingen naast elkaar. Het maakt het beeld over Hazel compleet. 

Na het goed gewaardeerde Briefjes van Pelle waren de verwachtingen hoog. Maar auteur Marlies Slegers maakt met We moeten je iets vertellen de verwachtingen meer dan waar. De omslag en illustraties van Jeska Verstegen zijn ook het vermelden waard: de omslag is prachtig en maakt nieuwsgierig. Een dikke aanrader!

 
Leeftijdsadvies

Het boek We moeten je iets vertellen behandeld thema’s die vrij zwaar kunnen zijn, daardoor zal een kind het misschien niet zelf snel uit de kast pakken. Maar lees het zeker voor, lees samen door en laat kinderen daarmee vanaf ca. 9 á 10 jaar in het verhaal komen. 


Thema’s

Bij mij thuis