« Terug naar het aanbod

Vroeger & Zo

TV-programma

10 t/m 12 jaar

Producent: NTR

Kijkwijzer: Varieert per aflevering

Duur: Ca. 15 minuten

Omschrijving

In “Vroeger & Zo” gaat Tante Anastasia samen met Jeffrey of Jet op zoek naar antwoorden op vragen over het verleden. Het is een informatief en educatief programma over geschiedenis.

Met behulp van archiefmateriaal en drama worden gebeurtenissen uit het verleden voor de kijker in beeld gebracht. Er wordt bijvoorbeeld nagespeeld hoe de Nederlanders met een schip aanlegden voor de kust van Afrika om daar slaven te halen. De dramastukken zien er realistisch uit en bootsen de situatie van vroeger na. Daarbij is er een informatieve voice-over die uitleg geeft. Tussen de dramastukken door, ziet de kijker hoe Tante Anastasia samen met Jeffrey of Jet de geschiedenis in duikt.

Oordeel

De serie is een tikkeltje gedateerd (de serie was in 2009-2013 op tv) , maar nog zeker de moeite waard om te gebruiken in de klas tijdens de geschiedenisles. Onderwerpen die in de afleveringen aan bod komen zijn bijvoorbeeld de slavernij, Anne Frank, Grieken en Romeinen, de VOC, Napoleon, kinderarbeid, de Watersnoodramp en de geschiedenis van de Olympische Spelen. Het zijn uiteenlopende onderwerpen die ook op school behandeld worden. De nagespeelde geschiedenis-scènes kunnen soms heftig zijn. Bijvoorbeeld als je ziet hoe slaven worden mishandeld of worden gebrandmerkt. Dat maakt het wel erg beeldend en realistisch voor de kijker.

Leeftijdsadvies

“Vroeger & Zo” is geschikt voor kijkers vanaf 10 jaar. Deze oudere kinderen hechten waarde aan programma’s met een hoge realiteitswaarde. Ook is het thema geschiedenis passend bij deze leeftijd. Een kind van 10 ontwikkelt begrip van maatschappelijke groepen en kan hun gedrag relativeren en in een context plaatsen. Dit is belangrijk om bepaalde gebeurtenissen uit de geschiedenis te begrijpen. Het is vooral een informatieve, educatieve serie wat aansluit bij de belangstelling die 10-jarigen hebben voor realistische televisie. 


Bekijk de afleveringen op SchoolTV