« Terug naar het aanbod

Vroeger was het anders

TV-programma

8 t/m 10 jaar

Producent: Zapp

Kijkwijzer: AL

Duur: Ca. 15 minuten

Omschrijving

In het televisieprogramma Vroeger was het anders worden diverse onderwerpen uit de geschiedenis behandeld. Educatief programma over geschiedenis voor basisschoolleerlingen in groep 5. In elke aflevering staat één onderwerp centraal, waaronder: nieuwe machines en uitvindingen, de watersnoodramp, de middeleeuwse stad en de pruikentijd. Presentatrice Mylène Gordinou de Gouberville bezoekt locaties en vertelt over het onderwerp. Verder bevat het programma een kort stukje drama. 

Op Schooltv.nl kun je volledige afleveringen kijken van 15 minuten, maar ook korte clips. Die laatste zijn een leuke aanvulling tijdens de geschiedenisles op school.

Oordeel

De presentatrice van deze serie is Mylène Gordinou de Gouberville. Zij geeft aan het begin van een aflevering een introductie en vertelt waar de aflevering over gaat. Door middel van een dramagedeelte wordt nagespeeld hoe het er vroeger aan toe ging. Deze dramastukken worden afgewisseld met een stuk presentatie door Mylène. Zij is bijvoorbeeld op locatie bij een kasteel en geeft daar achtergrondinformatie en laat dingen zien. Lastige begrippen worden goed uitgelegd en als woord in tekst in beeld gebracht voor de duidelijkheid. De dramastukken in de serie maken situaties of gebeurtenissen van vroeger voor de kijker beeldend. Dit wordt ondersteund met spannende muziek.

Leeftijdsadvies

Het programma past het best bij kinderen vanaf 8 jaar: een leeftijd waarop kinderen interesse krijgen in wat er in het verleden gebeurd is. Het programma richt zich op groep 5 van het het primair onderwijs en is daarbij een voorloper op het andere geschiedenisprogramma Vroeger & Zo voor oudere kinderen. Door de praktische vergelijking met het leven van nu en de dramastukken die tot de verbeelding spreken, wordt de geschiedenis in deze serie op een aantrekkelijke, simpele manier uitgelegd. 


Bekijk de afleveringen op SchoolTV

Algemene trefwoorden

8 jaarGeschiedenisGroep 5NTRZapp