« Terug naar het aanbod

Voetstappen in de donkere nacht

Boek

9 t/m 11 jaar

Auteur: Rindert Kromhout

Uitgever: Leopold
ISBN nummer: 9789025881078
Aantal pagina's: 85
Jaar van uitgave: 2021
Illustrator: Saskia Halfmouw

Omschrijving

Rome, vele jaren geleden. Aan standbeelden overal in de stad hangen plotseling (verboden) protestbriefjes. De ‘sprekende beelden’ beklagen zich over de enorme verschillen tussen arm en rijk. De stadsbewoners pikken het niet langer en de woedende machthebbers maken jacht op de briefschrijvers.

Wanneer Renzo en Lucia ontdekken dat hun ouders hierachter zitten en het verspreiden van de briefjes steeds gevaarlijker wordt, nemen zij deze taak op zich. Want wie verdenkt er nu een jongen met een voetbal? Of een meisje dat haar weggelopen kat zoekt?

Oordeel

Een spannend avontuur dat met humor is geschreven en qua toon vooral kinderen tussen de 9 en 11 jaar zal aanspreken. De sprekende zwart-wit illustraties van Saskia Halfmouw zijn paginagroot en een mooie aanvulling op het verhaal.

Rindert Kromhout baseerde het verhaal op waargebeurde verhalen. Achterin het boek vertelt hij wat echt gebeurd is en wat hij zelf heeft toegevoegd. De informatie over de zes verschillende beelden aan het einde van het boek, samen met een plattegrond van de het oude centrum van Rome, maken het verhaal compleet.

Ook voor leerkrachten een mooi boek om voor te lezen in de klas en een uitnodiging om vervolgens samen het gesprek aan te gaan over thema’s als (on)gelijkheid, armoede, onderdrukking en persvrijheid.

Leeftijdsadvies

Het verhaal is vooral geschikt voor kinderen tussen de 9 en 11 jaar. Zelfstandig te lezen, maar ook een echt voorleesverhaal.


Klik hier voor een leesfragment.