« Terug naar het aanbod

Veertien wolven

Boek

Vanaf 7 jaar

Auteur: Catherine Barr

Uitgever: Lemniscaat
ISBN nummer: 9789047713128
Aantal pagina's: 48
Jaar van uitgave: 2022
Illustrator: Jenni Desmond

Omschrijving

Veertien wolven is een waargebeurd verhaal over de terugkeer van wolven in Yellowstone Park. Een park waarin duizenden verschillende soorten wilde dieren leven, maar ook dringend behoefte was aan herstel van het ecosysteem.

Het boek is ingedeeld in drie delen en laat zien wat de invloed is van diversiteit in planten en dieren op de natuur. Toen de wolven in de jaren dertig uit Yellowstone Park verdwenen, begon het park in te storten. Enorme kuddes elanden zwermden over de vlakten, beren verhongerden, konijnenfamilies slonken en vogels vlogen weg naar nieuwe oorden. Planten verdwenen, bomen verdorden en de loop van rivieren veranderde. Totdat de wolven in 1995 terugkeerden naar het park en alles weer begon op te bloeien. Dit is het verhaal van hun thuiskomst.

Oordeel

Veertien wolven zou je een informatief prentenboek kunnen noemen. Het is een (waargebeurd!) verhaal boordevol informatie. Prachtig verwoord door Catherine Barr. Ze neemt je (in tegenwoordige tijd) mee in het hele proces. Dat doet ze op zo’n manier dat het lastig is het boek weg te leggen. Ook omdat je blijft kijken naar de mooie, levensechte tekeningen van Jenni Desmond. We raden aan om het boek eerst samen te lezen, maar laat nieuwsgierige kinderen gerust ook zelf het boek oppakken. Voor niet zo sterke lezers kan het nog even lastig zijn door de hoeveelheid moeilijke woorden, maar het onderwerp zal hen zeker aanspreken.

Leeftijdsadvies

Het boek (en dan vooral het onderwerp en de prenten) zal kinderen vanaf een jaar of zes al aanspreken. Puur kijkend naar het verhaal zelf, denken wij dat kinderen vanaf circa zeven jaar het verhaal wel sneller zullen begrijpen. Het bevat moeilijke woorden, dus lees voor of lees het samen als zelf lezen nog iets te lastig is.


Nieuwsgierig? Neem een kijkje in dit inkijkfragment van Lemniscaat

Thema’s

Gi-ga-groen