« Terug naar het aanbod

Taartrovers thuis

Website

3 t/m 7 jaar

Maker: Taartrovers

OMschrijving

Taartrovers thuis is een onderdeel van de website taartrovers.nl. Het is de missie van Taartrovers om spel met film en verbeelding onderdeel te maken van het leven van jonge kinderen op álle plekken in de samenleving.

Taartrovers thuis richt zich op ouders met jonge kinderen in de thuissituatie. Op de site zijn bijzondere korte films voor peuters en kleuters te zien. De films zijn specifiek geselecteerd en laten je met andere ogen kijken naar de wereld om je heen. Per film is er ook een opdracht die niet alleen beschreven is, maar ook mondeling wordt ingeleid en toegelicht. Tot slot is bij elk filmpje wat achtergrondinformatie beschikbaar voor ouders.

Taartrovers laat (jonge) kinderen in aanraking komen met kunst. Dat deden ze vooral live tijdens Het Taartrovers Film Festival en interactieve installaties in de Speeltuin van de Verbeelding en het Mobiele filmatelierZe dagenkinderen uit om te spelen en fantaseren, op onderzoek uit te gaan, van alles te ontdekken en zelf te maken. Kinderen ontdekken met al hun zintuigen wat er bij film komt kijken. Het idee is dat ze op deze manier hun gevoelens, beelden en verhalen kunnen vormgeven. 

Oordeel

Taartrovers thuis is een mooie aanvulling in het brede (digitale) aanbod dat momenteel beschikbaar is voor kinderen thuis. Ze verbinden het kijken (en luisteren) met het spelen en doen. De films die vertoond worden zijn niet alledaags en kunnen peuters en kleuters dus echt even met andere ogen laten kijken naar de wereld om hen heen. Sterker nog, de filmpjes spreken zo tot de verbeelding dat fantasierijke kinderen niet eens een opdracht nodig zullen hebben om thuis te gaan spelen. Toch is het goed dat er bij elke film een opdracht zit. De opdrachten zijn uitdagend en geven sturing in het proces, maar (hoe fijn!) het eindproduct ligt niet altijd vast… er is voldoende ruimte om te ontdekken en de verhalen te verwerken.

Opvallend en mooi simpel idee: de opdrachten zijn niet alleen beschreven voor ouders. De kinderen worden ook direct aangesproken in een mondelinge toelichting. 

Leeftijdsadvies

De filmpjes en opdrachten zijn over het algemeen geschikt voor kinderen vanaf circa drie jaar. Doe het wel samen. Dat wil zeggen: zorg dat je als ouder in de buurt bent om te helpen, maar laat het kind zelf ontdekken, spelen en maken. 


Ga direct naar Taartrovers Thuis

Thema’s