« Terug naar het aanbod

Suikerland

Boek

Vanaf 11 jaar

Auteur: Henna Goudzand Nahar

Uitgever: Querido
ISBN nummer: 9789045126999
Aantal pagina's: 281
Jaar van uitgave: 2023
Illustrator: Renate Siepel

 

Omschrijving

Esi, haar broertje Yaa en hun slaaf Lano worden in Afrika door twee mannen ontvoerd en naar de kust gebracht. Daar wacht een slavenschip. De kinderen worden in het ruim opgesloten. Daar begint hun reis. Eis komt uiteindelijk terecht op een suikerplantage aan de andere kant van de oceaan. Ze moet een bezemkamer delen met Jantje, de zoon van een Amsterdamse opzichter en een zwarte vrouw. Als geheimen over Jantje uitkomen, kunnen Jantje en Esi niet anders dan in actie komen. Ze moeten vluchten.

Oordeel

Henna Goudzand Nahar (de schrijver van Suikerland ) schreef het boek om aan kinderen te vertellen hoe mensen in slavernij moesten leven. Het is een rauw verhaal. Een onaantrekkelijk verhaal, omdat het veel lelijks blootlegt. Maar, het is hartverscheurend en als je een hoofdstuk hebt gelezen, wil je alleen maar doorlezen. Het is niet een boek dat een kind zelf snel uit de kast zal pakken. De kaft is grijs en grauw en de bladzijden zijn volledig gevuld met tekst. Dat kan afschrikken. Maar als je verder kijkt, valt op dat het verhaal niet alleen in tekst, maar juist ook in beeld wordt verteld. Deze illustraties zijn van Renate Siepel. Als je eenmaal in het verhaal begonnen bent, zit je wel echt in het verhaal. Doen dus. Dergelijke verhalen zijn er om door te geven. Het is een onderdeel van onze geschiedenis. Zowel de Europese geschiedenis van slavernij als de Afrikaanse geschiedenis van slavernij zijn onderdeel van het verhaal geworden. Voorlezen dus. Zeker in de bovenbouw.

Leeftijdsadvies

Qua moeilijkheidsgraad en thematiek raden we het verhaal aan het boek voor te lezen aan kinderen in de bovenbouw (groep 7 / 8) van het basisonderwijs (ca. 11 / 12 jaar).