« Terug naar het aanbod

Stop

Boek

8 t/m 10 jaar

Auteur: Jorgen Hofmans

Uitgever: Zwijsen
ISBN nummer: 9789048737482
Aantal pagina's: 93
Jaar van uitgave: 2020
Illustrator: Ivan en Ilia

Omschrijving

Felipe is gek op games en kan niet wachten tot deel 2 van zijn lievelingsspel uitkomt. Als het zover is… kan hij niet stoppen met spelen. Het spel slokt hem op. De eilanden zijn in gevaar en hij moet de dieren en de bomen redden. Lukt het hem om de juiste keuzes te maken? Waarom maken zijn vaders zich zo’n zorgen om hem?  

Oordeel

In de serie Lees je digiwijs schreef Jørgen Hofmans een realistisch en herkenbaar verhaal voor kinderen over games en gameverslaving. De overgang van onschuldig een spel spelen en er helemaal in opgezogen worden en niet meer kunnen stoppen is goed beschreven door Jørgen. Het is mooi dat ook de kant van de vaders van Felipe goed wordt belicht. Als ouder kun je je zorgen wel uiten, maar als kind wil je dat niet horen. Door het verhaal kunnen kinderen lezen en ervaren hoe dat voor ouders is. Tegelijkertijd laat het verhaal zien dat het verslavende karakter van een game niet alleen op kinderen effect heeft en dat samen spelen helemaal leuk is. 

Het boek is één van de boeken voor groep 7 en 8 uit de serie Lees je digiwijs van Zwijsen. Niet gek dat Zwijsen een serie uitbrengt vol spannende en herkenbare verhalen. Het lezen van dit verhaal kan een mooie aanleiding zijn voor een gesprek (of les!) over games en gameverslaving. Zonder belerend te zijn zet het verhaal wél aan het denken. 

Praat na het lezen over de games die kinderen spelen. Voor welke leeftijd zijn ze bedoeld? Komen ze zelf weleens iets tegen wat te spannend of raar is? Wat doen zij om te stoppen? Welke afspraken werken het beste?

Leeftijdsadvies

Qua leef- en belevingswereld sluit het verhaal aan bij kinderen vanaf een jaar of acht. Maar let op, het leesniveau is AVI E5 (vanaf ca. 9 jaar). 


Lees hier meer over de serie Lees je digiwijs

Thema’s