« Terug naar het aanbod

Sjakie en de grote glazen lift

Boek

Vanaf 7 jaar

Auteur: Roald Dahl

Uitgever: Uitgeverij De Fontein
ISBN nummer: 9789026132018
Aantal pagina's: 174
Jaar van uitgave: 2014
Illustrator: Quentin Blake

Omschrijving

Sjakie en de grote glazen lift is een vervolg op het boek: Sjakie en de chocoladefabriek. Het verhaal begint waar het eerste boek ophoudt: Sjakie vliegt samen met zijn ouders, opa’s en oma’s en meneer Wonka in de grote glazen lift boven de stad. Door een foutje gaat de lift steeds hoger en hoger en belanden ze in de ruimte. Daar ontdekken ze een groot Amerikaans ruimtehotel, waar op dat moment ook een Amerikaans ruimteschip naar toe komt. Sjakie en meneer Wonka besluiten het hotel te bekijken, maar eenmaal binnen komen ze voor een onaangename verassing te staan: drochten. En dat is nog niet het enige probleem. Meneer Wonka wil dat Sjakie en zijn familie hem helpen de chocoladefabriek te runnen, maar de opa’s en oma’s vinden zichzelf te oud. Als meneer Wonka met een verjongingsmiddel aankomt, loopt het pas echt uit de hand. 

Oordeel

Sjakie en de grote glazen lift is een van de klassiekers van Roald Dahl. De karakters in het boek zijn gewone mensen, die leven in een bijzondere wereld met bijzondere wezens. Zo werken er in de chocoladefabriek heel veel kleine wezentjes, Oempa-loempa’s genaamd. Daarnaast krijgen de hoofdpersonen te maken met drochten en gloeders. Het boek bevat veel humor, voornamelijk door het taalgebruik. Er staan veel leuke rijmpjes in, met verzonnen woorden zoals ‘billenblob’. Ook worden er veel woordgrapjes gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn ‘hij is getikt als een tijdbom’ en ‘we worden gestampt als muisjes’. En als de bejaarden niet uit bed willen komen zegt meneer Wonka; ‘tsja, ze zijn bed-weterig’. De illustraties van Quentin Blake (in zwart/wit) laten zien wat er in tekst verteld wordt.

Vanwege de hoeveelheid tekst en de moeilijke woorden misschien niet een boek dat meteen uit de kast wordt gepakt om zelf te lezen, maar … net als Sjakie en de chocoladefabriek is dit ook weer een parel om voor te lezen.

Leeftijdsadvies

Sjakie en de grote glazen lift is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Kinderen van deze leeftijd zullen het boek nog niet zelf kunnen lezen, vanwege de grote hoeveelheid tekst en moeilijkere woorden. Het verhaal is echter wel geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar. Ze houden van verhalende boeken, rijmpjes en ook de meeste woordgrapjes zullen ze begrijpen. Verder kunnen kinderen van deze leeftijd de werkelijkheid van fantasie onderscheiden en ook de spannende stukjes zullen zij waarderen. Om het boek echt zelf te kunnen lezen, moet de leesvaardigheid wat meer ontwikkeld zijn. 


Thema’s