« Terug naar het aanbod

Rupsje Nooitgenoeg

Prentenboek

3 t/m 6 jaar

Auteur: Eric Carle

Uitgever: Gottmer Uitgevers
ISBN nummer: 9025722164
Aantal pagina's: 24
Jaar van uitgave: 1990

Omschrijving

Rupsje Nooitgenoeg is een rups die vanuit een kleine eitje ter wereld komt. Klein als hij is heeft hij een enorm eetlust. Al gauw begint hij aan alles te knagen wat hij te pakken kan krijgen. Hij eet fruit en blaadjes, maar ook kaas, taart, worst, ijs en zelfs een lolly. Als hij na een week zoveel gegeten heeft dat hij dan eindelijk vol zit, bouwt hij een klein huisje voor zichzelf; de cocon. Na twee weken in zijn warme huisje knaagt hij zich een weg naar buiten en is hij veranderd in een prachtige vlinder. 

Oordeel

Een klassieker uit 1990, gemaakt door Eric Carle. Een eenvoudig idee, maar mooi vormgegeven. De beelden tonen de weg die Rupsje Nooitgenoeg al etend aflegt. Het laat zien hoe de rups zich uiteindelijk ontpopt tot een prachtige vlinder. De tekeningen zijn typisch van de hand van Eric Carle. Kleurrijk en duidelijk. Iedere prent in het boek is verdeeld over twee pagina’s. Er wordt gebruik gemaakt van primaire en secundaire kleuren, die vanwege de gehanteerde schilderkunst (plakkaatverf) geleidelijk in elkaar overvloeien. Lijnen zijn bijna niet zichtbaar en er zijn weinig details te zien. Er is een duidelijke relatie aanwezig tussen tekst en beeld.

Leeftijdsadvies

Rupsje Nooitgenoeg is het meest geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De hoofdpersoon maakt een (fysieke) ontwikkeling door. Hij groeit van een klein rupsje naar een grote, dikke rups. Hierna bouwt hij een cocon, waar hij als vlinder uit tevoorschijn komt. Kinderen van drie jaar begrijpen dat deze groei aan één karakter toebehoort. Doordat het verhaal chronologisch is opgebouwd kunnen kinderen het begin en eind van het verhaal benoemen. Hier zullen ze erg trots op zijn. Ook worden de dagen van de week en aantallen (tot en met 5) behandeld. Dit biedt de mogelijkheid tot leren en tellen. Herhaling is op deze leeftijd nog erg belangrijk. Doordat Rupsje Nooitgenoeg steeds door blijft eten en nooit genoeg heeft, krijgt het verhaal de eigenschappen van een repeteerverhaal, dat weer aansluit bij de leeftijd van 3-jarigen. Toch kunnen ook 1,5 jarigen plezier beleven aan het boek. Het materiaal (dik karton) is voor hen gemakkelijk om te slaan. Ook leren ze spelenderwijs de fruitsoorten en het andere eten dat Rupsje Nooitgenoeg opeet.

Tips
  • Kijk ook eens op www.bereslim.nl. Daar vind je een geanimeerde versie van het prentenboek. Ingesproken door Carice van Houten.
  • Net zulke tekeningen maken als Eric Carle, maar geen papier, schaar etc. bij de hand? Ga samen aan de slag met de app Catterpilar Creative Play (vanaf circa 3 jaar).  

Thema’s