« Terug naar het aanbod

Ril de rups

Prentenboek

4 t/m 6 jaar

Auteur: Bart Van Puyenbroeck

Uitgever: Clavis
ISBN nummer: 9789044842272
Aantal pagina's: 26 (ongenummerd)
Jaar van uitgave: 2022
Illustrator: Jessica Raes

 

Omschrijving

Ril is een lieve rups, maar hij is bang en durft niet. Gelukkig is er Kam de kanvis. Zij durft wel! Samen met Kam ontdekt Ril dat ook hij durft. Het prentenboek Ril de Rups is onderdeel van de reeks Lieve het Leerbeestje waarmee je de wereld kunt ontdekken en jouw plekje erin. Wat wil jij? Wat mag jij? Wat durf jij en wat kun jij? Samen met Lieve en haar vriendjes Krak, Mag, Ril en Kam leer jij jezelf te vinden en je eigen weg te volgen.

 

Oordeel

Ril de Rups is een prentenboek over niet durven en toch weer wel voor kleuters vanaf vier jaar. De kleurrijke platen nodigen uit om te blijven kijken. Het voorlezen van dit verhaal is een mooie aanleiding voor een gesprek over wat kleuters zelf wel en niet willen, durven, mogen en kunnen. Is dat eigenlijk erg? En daarna? Kun je – door elkaar een beetje hulp te bieden – samen iets doen wat je als kleuter eerst misschien niet durfde?! Kleuters hebben soms wat tijd nodig om hun gedachten op een rij te krijgen of er woorden voor te vinden. Vragen stellen naar aanleiding van dit boek kan een mooie manier zijn om een gesprek op gang te brengen.

 

Leeftijdsadvies

Dit verhaal is echt voor kleuters. Zij worden zich meer zelfbewust en zijn vaak banger of behoedzamer dan peuters. Ze worden groter en ontdekken wat er misschien allemaal fout kan gaan. Dat je niet alles hoeft te kunnen of durven is goed om te weten. Voorlezen dus!


Thema’s