« Terug naar het aanbod

Rick

Boek

Vanaf 11 jaar

Auteur: Alex Gino (vertaling Pim Lammers)

Uitgever: Kluitman
ISBN nummer: 9789020674637
Aantal pagina's: 240
Jaar van uitgave: 2021

 

Omschrijving

Rick is een jongen van twaalf die net is overgestapt naar de middelbare school. Hij heeft er nooit echt bij stilgestaan wie hij nou precies is. Hij is toch gewoon zichzelf? Tot hij naar de brugklas gaat. Iedereen blijft maar aan hem vragen of hij al een leuk meisje of jongen heeft ontmoet. Maar hij vindt helemaal niemand op die manier leuk… kan dat ook? Zijn beste vriend van de basisschool, Jeff, raakt hij steeds meer kwijt en blijkt toch niet zo’n goede vriend te zijn. Hij sluit zich aan bij het Regenboog Spectrum en probeert erachter te komen wie hij precies is.  


Oordeel

De overstap van de basisschool naar de middelbare school is op zich al een ding… maar tegelijkertijd kunnen daar ook nog eens allemaal hormonen en gevoelens om de hoek kijken. Goed om te weten dat je daarin niet de enige bent. Dat weet je als puber misschien wel, maar het voelt soms niet zo. Geen gek idee om dit boek dan juist te lezen.

Het verhaal is vertaald door Pim Lammers en neemt je mee in de wereld van Rick. In sommige opzichten is het duidelijk dat dit verhaal zich niet  op een middelbare school in Nederland afspeelt, maar de zoektocht van Rick die beschreven wordt zal zeker wel aanspreken. Wat betekent het om je eigen plek te vinden in de wereld? Wat moet je daar voor doen? En… is het gek dat je je zo voelt? Het boek laat zien dat iedereen anders is en dat het allemaal oke is. Maar ook dat je nog niet hoeft te weten waar je precies past. Dat het een het ander nog niet hoeft te betekenen en dat je je nergens voor hoeft te schamen. Dat vrienden je moeten nemen voor wie je bent. Kortom, een hart onder de riem voor elk kind op weg naar volwassenheid.

Hoewel het verhaal een beeld schetst van de wereld waarin we leven en op die manier antwoorden geeft, kunnen we ons voorstellen dat het verhaal ook vragen en emoties oproept. Daarom heel blij met het nawoord dat ook specifiek op de Nederlandse en Vlaamse situatie is geschreven. Naast een toelichting op de gebruikte termen bevat het ook verwijzingen naar websites, apps en organisaties waar je naartoe kunt gaan voor tips, ervaringsverhalen of een luisterend oor.  

 
Leeftijdsadvies

Een boek voor kinderen vanaf circa 11 jaar.


Thema’s