« Terug naar het aanbod

Peter en de wolf

App

4 t/m 8 jaar

Maker: Stichting Koninklijk Concertgebouworkest

Platform: iPad

Omschrijving

Met de app Peter en de wolf word je meegenomen in een spannend verhaal. Het verhaal gaat over Peter die bij zijn opa is. In de tuin zijn een eend en een vogeltje. Plotseling komt er een wolf die het vogeltje wilt opeten! Peter waarschuwt het vogeltje net op tijd en hij probeert de wolf te vangen.

Het beginscherm heeft een grote ‘start’-knop, daarmee begint het verhaal. Naast de knop staat een rijtje met: ‘bekijk het concert’ waarbij het orkest voortdurend in beeld is tijdens het verhaal, ‘docenten’ waar de lessen in staan, ‘ouders’ waar een korte toelichting staat over de app en het kopje ‘extra’. Tijdens het verhaal kan je vaak op een knipperend rood bolletje klikken waardoor je zelf voor een deel van de animaties zorgt. Rechtsboven tijdens het verhaal zit een pijltje waarmee je een menu opent. Daar staan dezelfde knoppen als in het hoofdmenu, maar is er nu een kopje met ‘scènes’ bij gekomen. De ondertiteling en de vertelstem kunnen ook in- en uitgeschakeld worden in dit menu. Wanneer je de app opnieuw start begint het verhaal weer bij het begin, maar je kan wel van scène wisselen. Er is geen reclame in de app en daardoor blijft je aandacht bij het verhaal en de muziek. De app bestuur je door te tappen op de pijlen of rode bolletjes tijdens het verhaal.
 

Oordeel

De scènes zijn interactief en door middel van animaties verteld. Er wordt steeds een stukje verteld en daarna wordt hetzelfde stukje door het orkest gespeeld. Het verhaal gaat vanzelf verder aan het einde van een scène. Naast het verhaal zijn er ook lessen gemaakt om kinderen kennis te laten maken met een orkest. De lessen maken kinderen bewust van de instrumenten binnen een orkest en de notatie van de muziek. Kinderen leren dat emoties in muziek uitgedrukt kunnen worden. De lessen zijn te downloaden via de app. Onder het kopje ‘extra’ staan korte stukjes informatie over een orkest, uitgelegd aan de hand van het verhaal.

Het is erg mooi om te zien hoe de muziekinstrumenten het verhaal vertellen. Je wordt helemaal meegenomen in de muziek, dankzij de animaties en de stukjes die steeds worden voorgelezen. De kleuren zijn erg rustig en prettig om naar te kijken.
 

Leeftijdsadvies

Voor kinderen vanaf 4 jaar is het verhaal erg leerzaam om naar te luisteren en te kijken. Ze ontdekken dat muziek een verhaal kan ondersteunen. Vanaf 6 jaar is de hele app te begrijpen, kinderen kunnen dan meelezen met het verhaal. Ze kunnen dan ook verder onderzoek doen onder het kopje “extra”.


Thema’s