Omschrijving
Op houten banden is een podcast voor kinderen over de bevrijding van Nederland in 1944-1945. De hoofdfiguur Leendert is fictief, maar sommige mensen die hij tegenkomt onderweg hebben echt bestaan. Lisa Wade, bekend van de serie 13 in de Oorlog, is de verteller van het verhaal.
De 15-jarige Leendert woont in Zeeland en maakt mee hoe Terneuzen in 1944 bevrijd wordt. Al snel blijkt dat de rest van Nederland helaas nog niet bevrijd kan worden door de geallieerden. Het grootste deel van Nederland blijft nog steeds bezet door de nazi’s. Leendert krijgt daarom een bijzondere opdracht. De geallieerden hebben ontdekt dat er een verrader in Groningen zit, die de plannen voor de bevrijding daar kan dwarsbomen. Leendert krijgt de opdracht om op de fiets naar Groningen te gaan, om de verzetsmensen daar te waarschuwen. In vijf afleveringen volg je Leendert op zijn fietstocht door Nederland.
In de podcast is fictie en non-fictie verweven. De hoofdfiguur Leendert is fictief, maar sommige mensen die hij tegenkomt onderweg hebben echt bestaan. Ook gebeurtenissen zoals de Hongerwinter, de Biesbosch crossings en de bevrijding van Groningen zijn echt gebeurd.
Oordeel
Het idee achter de podcast is vergelijkbaar met de populaire tv-serie 13 in de oorlog: de geschiedenis vertellen aan de hand van verhalen. Het vermengen van fictie en non-fictie levert een spannend verhaal op en zal kinderen zeker aanspreken. De bevrijding van Nederland en zijn inwoners wordt hierdoor meer inzichtelijk voor kinderen. Nu de oorlog steeds langer geleden heeft plaatsgevonden en vrijheid als een vanzelfsprekendheid aanvoelt is het des te belangrijker het verhaal van de oorlog te blijven vertellen. Door het aanbieden van verhalen in de vorm van film, podcasts en boeken kunnen kinderen zich een beeld vormen van deze periode uit de geschiedenis.
Leeftijdsadvies
De podcast is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
Tip
De podcast is ontwikkeld in samenwerking met Patsboem! Educatief in kader van 75 jaar vrijheid. Bij de podcast is lesmateriaal gemaakt voor het basisonderwijs.
Luister hier de trailer van de podcast en bekijk het lesmateriaal