« Terug naar het aanbod

Oorlog-stories

Website

Vanaf 10 jaar

Producent: EO

Kijkwijzer: 6

Duur: Ca. 9 minuten

Omschrijving 

Wat als een tienermeisje in de Tweede Wereldoorlog sociale media had gehad? Met die insteek heeft de EO de online serie Oorlog-stories gemaaktDe serie is geïnspireerd op het oorlogsdagboek van de Nederlandse Edith en geschreven door Willem Bosch en Yannick de Waal.

Via het Instagram kanaal van Zapp en Youtube kunnen kijkers zien wat hoofdpersoon Esther (15) zoal meemaakt. Haar eerste vlog begint zoals de meeste vlogs: “Hoi, ik ben Esther! Wat superleuk dat je naar mijn video kijkt! Ik neem je mee in mijn leven, mijn leven waarin de Tweede Wereldoorlog een superbelangrijke rol spelt. En het leuke is, ik heb alles gevlogt! Al snel gaat de oorlog een steeds groter deel uitmaken van haar leven. Als het te gevaarlijk wordt, besluit ze zonder haar ouders en broer onder te duiken met hulp van haar vriendje Freek. Niet verstopt, maar met een nieuwe identiteit bij een gezin in een andere stad. Een angstige en eenzame tijd breekt aan. Naarmate de oorlog heviger wordt, krijgt ze steeds minder informatie over hoe het haar gezin vergaat. Totdat er een reeks slechte berichten komt. 

Oordeel

De serie Oorlog-stories vertelt het verhaal van de oorlog op een persoonlijke, laagdrempelige manier. De Esther die voorbijkomt op Instagram is een meisje waarmee kinderen zich kunnen identificeren. De stories zijn een nieuwe manier om het verhaal van de oorlog levend te houden en voor kinderen zichtbaar te maken.

Het is belangrijk dat kinderen zich een beeld kunnen vormen van het leven en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Je kunt erover lezen, maar ook door te kijken naar een online serie als Oorlog-stories kunnen kinderen samenhangend beeld krijgen van de oorlog, waarbij afzonderlijke gebeurtenissen een plek krijgen. Dit draagt bij aan hun historisch besef: het kunnen plaatsen en begrijpen van historische gebeurtenissen, maar ook aan het kritisch denken over hedendaagse gebeurtenissen in hun eigen leven.  

 Terechte winnaar CINEKID AWARD 2020 voor ‘Beste Nederlandse Fictieserie’!

Leeftijdsadvies

De serie heeft van Kijkwijzer 6+ gekregen, maar is volgens ons vooral geschikt voor kinderen vanaf circa 10 jaar om zelfstandig te bekijken. Vanwege het thema is het nog mooier om samen te kijken en te praten over hetgeen ze hebben gezien. 

Tip

Ouders en leraren kunnen het historisch besef van kinderen bevorderen door verhalen over de oorlog te vertellen en erover te praten. Je kunt samenhang creëren door deze verhalen af te wisselen en verschillende media in te zetten. Het boek Toen het oorlog was geeft veel achtergrondinformatie. De verhalenbundel Oorlog in inkt geeft de oorlog nog meer een gezicht door zich te baseren of dagboekfragmenten van kinderen, geschreven in de periode 1940-1945. 


Bekijk de blogs van Esther op Zapp.nl