« Terug naar het aanbod

Oorlog in inkt

Boek

Vanaf 10 jaar

Auteur: Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda

Uitgever: Uitgeverij Ploegsma
ISBN nummer: 9789021680170
Aantal pagina's: 207
Jaar van uitgave: 2020
Illustrator: Steef Liefting

Omschrijving

In Oorlog in inkt hebben de auteurs (Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda) dagboekverhalen van echte meisjes en jongens opgetekend en tot leven gebracht. Door deze dagboeken weten we een beetje hoe het was voor kinderen en jongeren om de Tweede Wereldoorlog mee te maken. Het zijn veertien totaal verschillende verhalen die zich afspelen gedurende de Tweede Wereldoorlog, in Nederland en in Nederlands-Indië. 

Oordeel

Oorlog in inkt is een prachtige bundel vol dagboekverhalen die het verdienen om gelezen te worden. De auteurs hebben de verhalen zo bewerkt dat ze laagdrempelig zijn. De verhalen zijn kort en toegankelijk geschreven, onder andere doordat ze gebaseerd zijn op echte flarden uit dagboeken van kinderen. Het zijn niet de leukste verhalen, maar het is wel een deel van de geschiedenis door de ogen van kinderen beschreven. De schrijvers maken er een geheel van door de verhalen in te leiden en af te sluiten met wat meer achtergrondinformatie. Hoe dan ook, Oorlog in inkt bevat mooie verhalen die indruk zullen maken. 

Leeftijdsadvies

De uitgeverij geeft zelf aan dat het voor kinderen vanaf circa tien jaar is en daar sluiten we ons bij aan. Onbekende woorden worden overigens aan het einde van het boek nog toegelicht. 

Tip

Lees de verhalen samen en laat zo delen van de geschiedenis (nog) meer tot de verbeelding spreken. Gebruik het als start van een gesprek of les en laat kinderen naar aanleiding van het verhaal op internet en in boeken meer informatie opzoeken van bepaalde gebeurtenissen waarover in de verhalen kort wordt gesproken, zoals de Februaristaking, Dolle dinsdag of de hongerwinter.