« Terug naar het aanbod

Ontzet

Boek

10 t/m 12 jaar

Auteur: Gerard van Gemert en Henry Wilbrink

Uitgever: Clavis
ISBN nummer: 9789044844535
Aantal pagina's: 148
Jaar van uitgave: 2022
Illustrator: Rudi Jonker

Omschrijving

Opgroeien tijdens een oorlog is moeilijk. Helemaal als het lijkt alsof je ouders bevriend zijn met de vijand. Dat is nu precies het geval bij Krijn. Zijn ouders leveren brood aan de bezetter en krijgen geregeld bezoek van officier Otto Hausmann. In de ogen van de andere dorpelingen zijn ze dus slecht. Krijn kan niet wachten te vertellen dat ze in werkelijkheid onderduikers in huis hebben. Ze staan dus aan de goede kant. Maar er is meer anders dan gedacht…

Oordeel

Ontzet leest als een spannend avontuur, gesitueerd in een geschiedenis die echt heeft plaatsgevonden. Gerard van Gemert schreef het bewust samen met vriend en historicus Henry Wilbrink. Hij hield hem scherp. Het verhaal laat duidelijk zien dat er altijd twee kanten zijn van het verhaal en dat soms niets is wat het lijkt. Zeker niet in tijden van oorlog. Iemand kan goed zijn, maar juist heulen met de vijand én andersom. Een boek om zeker samen nog eens over door te praten met elkaar. 

Leeftijdsadvies

Het verhaal is vooral geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. Vanaf deze leeftijd kun je het thema oorlog aan de orde laten komen. Daarnaast zullen zij zich kunnen herkennen in de hoofdpersoon .